Hlavní obsah

Lékaři propustili Martínka z nemocnice domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motolští lékaři ve středu pustili dvouletého Martínka z nemocnice. Chlapec trpí vzácným nervosvalovým onemocněním, kvůli kterému podstoupil před třemi týdny speciální léčbu ve Francii. Vrátil se v neděli a z letiště zamířil ještě na pár dnů na pozorování do Fakultní nemocnice v Motole. Vše se obešlo bez komplikací.

Foto: archiv rodiny

Martínek život zatím tráví na lůžku

Článek

„Stav Martínka je plně stabilizovaný a umožňuje propuštění do domácího prostředí. Jeho neurologický nález se vyvíjí dle předpokladů a odpovídá zkušenostem s léčbou ze zahraničí,“ sdělil Novinkám Pavel Krška, přednosta Kliniky dětské neurologie 2. LF UK a FN Motol.

Na posouzení diagnózy je podle něj ještě brzy. Martinkův otec Tomáš Zatloukal v neděli uvedl, že už pozoruje první zlepšení.

„Nyní postupně snižujeme symptomatické léky dle doporučení lékařů z Montpellier. Následná péče bude především podpůrného a rehabilitačního charakteru, pacient bude sledován neurologem v místě bydliště, jeho stav bude nadále konzultován s lékaři FN Motol a v případě potřeby centrem v Montpellier,“ přiblížil přednosta další postup.

Syndrom AADC má přibližně sto dvacet lidí na světě a malý Martin je jedním z nich. Odkázán je na pomoc druhých, sám nedokáže zvednout hlavičku, chodit, problém má i s polykáním. Nemoc brání přenosu informací z mozku do zbytku těla. Inovativní lék za přibližně sto milionů, který mu aplikovali lékaři ve Francii, by nejtěžší projevy nemoci mohl odbourat. Léčbu tuzemské pojišťovny nehradí, lidé proto rodině ve sbírce darovali 151 milionů korun.

Martínek je po podání léku zpátky v Česku. První zlepšení je vidět, říká otec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám