Hlavní obsah

Podváděli s úrazy, pojišťovny obrali o 50 milionů

Právo, Matěj Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zranil se při fotbale, ale pojišťovnám nahlásil, že spadl na in-line bruslích, aby za zranění dostal víc peněz. Pojišťovny nakonec za úraz vyplatily téměř 290 tisíc. To je jen jeden z bezmála tří set případů podvodů s pojistkami, kterými se zabývá už rok a půl Krajský soud v Hradci Králové.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na lavici obžalovaných se zpovídá 21 lidí – uznávaných doktorů, rehabilitačních sester nebo třeba pojišťovacích agentů. Celkem podle spisu způsobili tuzemským pojišťovnám škodu přes padesát milionů korun.

Soud potvrdil tresty za podvodné uzavření 900 pojistných smluv

Krimi

Do ohrádky pro svědky ve středu vstoupil mladý muž, sportovec z Moravy. Ten měl uzavřeno jedno úrazové pojištění a přes známého se dostal k hlavnímu obžalovanému Eduardu Pekařovi, který mu zajistil uzavření dalších pěti pojistek.

Alergické pojišťovny

„Kdyby se mi něco stalo, tak abych měl peníze,“ vysvětloval svědek, proč uzavřel tolik pojistek. Zranění při fotbale si podle spisu přivodil ještě dřív, než měl uzavřené smlouvy s pojišťov­nami.

Kvůli úrazu jel na vyšetření do Prahy k dalšímu obžalovanému, lékaři Miroslavu Sinkulemu. A ten mu podle obžaloby zajistil nepravdivou lékařskou zprávu, na jejímž základě pak pojišťovny vyplácely peníze. A také nadhodnotil utrpěné zranění a vymyslel fiktivní plán léčebného procesu.

„Byly z toho větší peníze. Myslím si, že jsme se takhle domluvili,“ uvedl svědek na otázku, proč úraz nahlásil jako zranění při bruslení. Samotný Pekař nepopíral, že takové rady klientům dával. V kauze se ale cítí nevinen. „Pojišťovny byly alergické na organizovaný sport. Prudily pak klienty a podobně,“ prohlásil včera v soudní síni Pekař.

Co čekat, když vás covid zaskočí na zahraniční dovolené

Finance

Podle něj totiž při zranění při organizovaném sportu pojišťovny obvykle chtěly po jeho klientech spoustu doplňujících informací a stávalo se, že pojistné nakonec nevyplatily. Paradoxní je, že svědek drtivou většinu peněz vůbec neviděl. Přišly totiž rovnou na účet, k němuž měl přístup Pekař nebo další obžalovaní.

Zveličené úrazy

Obří kauza se týká pojistných podvodů, které se podle obžaloby staly mezi roky 2010 a 2015 na území Libereckého, Ústeckého a Pardubického kraje. Některé příběhy byly úplně vymyšlené, některé úrazy se staly, ale byly zveličené a některé případy se týkají umělého prodlužování léčby, aby pojišťovny platily víc peněz.

Téměř šestisetstránkový dokument popisuje třeba příběh samotného Pekaře, jemuž údajně při přenášení spadl na nohu truhlík s květinami. Po „pomoci“ od lékařů s různými fiktivními zprávami pak od pojišťoven získal přes 25 tisíc korun. Další příběhy popisují, jak lidé padali při procházkách, uvnitř svých domovů nebo při nejrůznějších sportech.

Během pandemie roste zájem o pojištění rizik spojených s výpadkem příjmu

Finance

Státní zástupce Jiří Viesner ve středu pro Právo nechtěl probíhající proces příliš hodnotit. „Svůj názor shrnu v závěrečné řeči, ale myslím si, že dokazování ještě v letošním roce neskončí,“ podotkl.

Reklama

Výběr článků

Načítám