Hlavní obsah

Co čekat, když vás covid zaskočí na zahraniční dovolené

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I během pandemie koronaviru je možné vycestovat na zahraniční dovolenou. Počítat je ale třeba s různými omezeními, stejně tak s tím, že koronavirem onemocníte či vám bude nařízena karanténa. V různých destinacích se řešení těchto situací a s nimi související náklady značně liší. Je tedy třeba dbát i na správně nastavené cestovní pojištění, které vzniklé náklady pokryje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

První situací, která vás na dovolené může potkat, je to, že vám vyjde pozitivní test. Musíte zůstat v izolaci v pokoji v oddělené části hotelu nebo ve speciálním Covid hotelu.

Do této situace se může dostat jak člověk, který již podstoupil očkování, stejně tak ten, kdo nemoc prodělal. „Očkování riziko nákazy snižuje, ale nevylučuje. Máme už i klientku, která byla v zahraničí covid pozitivní, dokonce s těžším průběhem, přestože za sebou měla obě dávky očkovací vakcíny,“ uvedl Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Na nákazu covidem se nejčastěji přijde hned po příletu, nebo naopak před odletem v rámci nařízených testů. „V takovém případě vznikají náklady na lékařskou péči, případný pobyt v nemocnici, testy včetně závěrečného negativního, delší ubytování, náhradní letenku zpět domů, někdy i doplnění stravy. V Covid hotelech totiž nemusí být vždy dostatečná,“ doplnil Divoký.

Pokud máte sjednáno cestovní pojištění, přistupuje pojišťovna k této situaci jako ke standardnímu onemocnění, takže veškeré náklady s ním spojené se hradí jako tzv. léčebné výlohy.

Karanténa v hotelu

Druhou nejčastější situací, se kterou se během dovolené můžete setkat, je to, že sice nebudete covid pozitivní, ale bude vám nařízena karanténa, protože pozitivní bude někdo z vaší rodiny. Může být ale vyhlášena i preventivní karnaténa, například na celý hotel.

Během karantény jste také izolováni v pokoji v oddělené části hotelu nebo ve speciálním Covid hotelu, nejčastěji spolu s rodinným příslušníkem kvůli jeho pozitivitě. Do karantény se člověk dostává zpravidla hned po příletu, nebo před odletem v rámci nařízených testů. V tuto chvíli vznikají náklady na delší ubytování, náhradní letenku zpět domů, někdy i doplnění stravy.

Řešení COVID situací v konkrétních destinacích
Egypt Hotely mají vyčleněné patro pro pozitivní osoby a v karanténě zůstává pouze pozitivní pacient, který v ní dle nařízení musí zůstat 7-10 dní. Některé hotely poté umožňují volný pohyb klienta po hotelu. Při negativním PCR testu je možné karanténu opustit dříve. Zajímavostí pak je, že v Egyptě jsou nově dostupné antigenní testy, ty ale nemají žádnou „váhu“ pro ukončení karantény. Příznivé jsou však ceny za ubytování, které pojišťovna většinou prodlužuje přes původní cestovní kancelář. Řádově se jedná o 50 až 100 eur za pokoj na noc. „Pokud se však jedná o případ těžkého průběhu Covid-19, který vyžaduje hospitalizaci na JIP a následné pokračování léčby na standardním pokoji, náklady rapidně rostou až k tisíci eur za den,“ doplnil Divoký.
Kanárské ostrovy Karanténa je nejčastěji nařízena jen pro pozitivní osobu, někdy i osoby, které s ní byly ve styku, a to na dobu deseti dní. Hotely mají pro tyto případy vyčleněné pokoje a jejich cena se pohybuje v rozmezí 100 až 150 eur za noc. „V létě loňského roku uzavřela španělská vláda dohodu s AXA Spain o tom, že všichni turisté na Kanárských ostrovech mohou získat zdarma pojistku na krytí nákladů spojených s Covid-19. V praxi ale nemocnice upřednostňují komerční cestovní pojištění na Covid, které mají klienti sami sjednáno,“ upozornil Divoký.
Spojené arabské emiráty V destinaci zůstává pouze pozitivní klient, ti negativní bývají obvykle propuštěni na let domů. Délka karantény se liší dle jednotlivých Emirátů na 7 až 10 dní. Při pozitivním testu se pak prodlužuje o dalších pět dní. Některé hotely mají vyčleněné patro pro pozitivní osoby, existují ale také dva vyčleněné karanténní hotely. Převoz do nich může nařídit místní hygiena (DHA). Karanténní hotely nepřijímají aktuálně dle vládního nařízení online booking a vyžadují platbu ihned při check-inu. „V případě potřeby může naše asistence provést úhradu kreditní kartou, pokud s tím hotelový management bude souhlasit,“ uvedl Divoký. „Cena za pobyt v karanténě je zde výrazně vyšší a vychází na 150 až 200 eur za osobu na den, pokud se jedná v karanténní hotel. Předpokládaný odhad za hospitalizaci s těžkým průběhem Covid-19 je 800 eur za den,“ doplnil.
Maledivy Maledivy mají pro karantény vyčleněné celé resorty, ve kterých zůstávají pozitivní osoby i ti, se kterými přišly do styku. Délka karantény je pevně stanovena na 14 dní, poté jsou klienti propuštěni bez ohledu na výsledek kontrolního testu. Pozitivní i negativní osoby jsou obvykle ubytovány společně. „Ceny za pobyt v karanténním hotelu se pohybují v rozmezí 100 až 150 eur na osobu za den. Předpokládaný odhad ceny za hospitalizaci s těžkým průběhem Covid-19 je 1200 eur za den,“ uvedl Divoký.
Zdroj: ERV Evropská pojišťovna

Reklama

Výběr článků

Načítám