Hlavní obsah

Podnikatel Kovarčík měl chystat likvidaci miliardáře Janečka

Právo, Jakub Troníček

Policisté podle zjištění Práva prověřují informace, podle kterých měl letos v březnu nečekaně zesnulý podnikatel Peter Kovarčík zhruba před dvěma lety připravovat likvidaci miliardáře Karla Janečka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Peter Kovarčík

Článek

Plán, do kterého byl Kovarčík údajně připraven „investovat“ 10 miliónů korun, měl být podle těchto poznatků mstou za to, že Janečkův Nadační fond proti korupci navedl švýcarské úřady k podezřelým stamiliónům korun a jejich možné souvislosti s amnestií vyhlášenou exprezidentem Václavem Klausem.

Janeček k tomu v uplynulých dnech vypovídal na české protikorupční policii. Ta se celou věcí zabývá na základě upozornění od švýcarských kolegů a mimo jiné prověřuje, jestli zhruba 600 miliónů korun na švýcarském účtu, ke kterému měl mít Kovarčík dispoziční právo, nepocházelo z úplatků za amnestii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Petr Horník, Právo

Na akci promluvil také matematik a podnikatel Karel Janeček.

„Je pravda, že jsem k tomu byl vypovídat na policii a ty informace o plánech na mou likvidaci mám,“ řekl Právu Karel Janeček.

Odmítl přitom, že by poznatky policistů bral na lehkou váhu. „Byla to určitě vážná věc, nešlo jen o tlachání. Ostatně pan Kovarčík na to podle mých informací chtěl dát 10 miliónů korun, což je poměrně vysoká částka,“ poznamenal Karel Janeček.

Pokus o pomstu?

Zároveň doplnil, že před dvěma lety, tedy v době, kdy měla objednávka směrem do tuzemského podsvětí od Kovarčíka údajně zaznít, takové indicie neměl. „Překvapilo mě to, jeho snaha byla naprosto iracionální a té jeho věci by už stejně nepomohla, byl by to jen pokus o pomstu,“ řekl Právu Janeček.

Proč údajná snaha o jeho likvidaci nakonec v nic nevyústila, není zatím jasné. Podle zdroje Práva z bezpečnostních složek za tím ale může být to, že lidé z podsvětí Kovarčíkovi nemuseli věřit, že by za odvedenou práci slíbenou částku nakonec skutečně vyplatil.

Vše odstartoval dopis do Švýcarska

I přesto ale vyšetřovatelé operují s verzí, že kromě dnes již mrtvého Kovarčíka se na plánu podíleli i další lidé. Podle zdroje Práva se v této souvislosti detektivové zajímají především o možnou roli jednoho z jeho někdejších blízkých spolupracovníků.

A za co konkrétně se chtěl Kovarčík Janečkovi mstít? Právo už letos na jaře informovalo o tom, že oficiální šetření v obou zemích odstartoval dopis šéfa Janečkova fondu Petra Soukenky švýcarské prokuratuře z června roku 2013. V něm šéf fondu upozornil na podezřelý účet s 25 milióny eur, a to včetně dodatku, že mohlo jít o úplatky za vyhlášení prezidentské amnestie. [celá zpráva]

Nyní Právo získalo další podrobnosti. Zmíněný dopis totiž podle informací policie získaných od švýcarských úřadů překazil Kovarčíkovi další transfer velké sumy peněz.

Obří transfer měl zastavit

„V roce 2013 měl informovat svou švýcarskou banku Credit Suisse o tom, že mu v blízké době přijde na jeho účet značný objem prostředků,“ řekl Právu zdroj.

Původ takových peněz ale švýcarské bance český podnikatel podle zdroje Práva vysvětlit nedokázal. „Měl pouze sdělit, že jde o dar od kamaráda,“ poznamenal zdroj Práva. Švýcarská banka se s tímto vysvětlením údajně nespokojila a chystala se všechny peníze po převodu zablokovat. Kovarčík se o tom měl dozvědět a celou transakci stopnul.

Reklama

Výběr článků

Načítám