Hlavní obsah

Klaus žádá vyšetření případné korupce kolem své amnestie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Exprezident Václav Klaus se ve čtvrtek obrátil dopisem na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana kvůli informacím zpochybňujícím amnestii z ledna 2013. Klaus žádá prošetření informací, které se v minulých dnech objevily v souvislosti s úmrtím podnikatele Petera Kovarčíka a jež naznačují, že amnestii mohla provázet korupce.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

Již v červnu roku 2013, tedy zhruba šest měsíců po vyhlášení amnestie, se ředitel Nadačního fondu proti korupci Petr Soukenka obrátil na švýcarskou generální prokuraturu s tím, že u švýcarské banky Credit Suisse údajně existuje konto patřící společnosti Pendlehill Marketing Ltd., na nějž měly být převáděny peníze z Kovarčíkovy společnosti Czech Teleaxis.

„Suma 25 miliónů eur může podle neověřené informace pocházet z úplatků souvisejících s amnestií vyhlášenou bývalým prezidentem České republiky Václavem Klausem,“ uvedl Soukenka v dopise. [celá zpráva]

Klaus očekává, že tyto informace státní zastupitelství prověřuje – ať už kvůli možnému přijetí úplatku, nebo kvůli možnosti „spáchání trestného činu křivého obvinění, resp. pomluvy s mimořádným dopadem do osobnostních práv dotčených osob”.

„Petr Soukenka se zřejmě vědomě a úmyslně snaží otřást důvěrou občanů v existenci právního státu, v morální integritu jeho hlavy a ve schopnost demokratických institucí republiky řádně fungovat a spravovat věci veřejné v zájmu občanů,” tvrdí s tím, že Kovarčíkova smrt byla zneužita ke zpochybňování amnestie.

Foto: Milan Malíček, Právo

Peter Kovarčík

Zemana proto žádá, aby kauzu prošetřil a navzdory imunitě, která se na jeho jednání v prezidentském úřadu vztahuje, je připraven poskytnout vyšetřovatelům součinnost.

„Ohrožena je pověst státu, nalomena důvěra občanů, překročen zákon,” míní Klaus.

Byl spáchán trestný čin, tvrdí Klaus

„Je nesporné, že trestný čin spáchán byl – buď přijetí úplatku, nebo trestný čin křivého obvinění nebo pomluvy. V každém případě se jedná o závažný trestný čin a veřejnost má právo znát, k jakému trestnému činu došlo a kdo je jeho pachatelem,” pokračuje exprezident s tím, že pouze vyšetření celého případu a odhalení pachatelů může „občanům vrátit důvěru ve vládu práva a spravedlnosti”.

Podnikatel Kovarčík byl minulý týden nalezen mrtvý ve svém bytě. Policie jeho smrt prověřuje s tím, zda se nejednalo o sebevraždu. Podle informací Práva jej policie hodlala prověřovat kvůli podezření z praní špinavých peněz. [celá zpráva]

Amnestie propustila na svobodu zhruba 6500 vězňů a prominula podmíněné a alternativní tresty desetitisícům dalších lidí. Obsahovala mimo jiné aboliční článek, který se vztahoval na některé rozsáhlé hospodářské kauzy s miliardovými škodami.

Reklama

Související články

Klaus odmítl korupci při amnestii

Bývalý prezident Václav Klaus se v pátek důrazně ohradil proti podezření, že jím vyhlášenou amnestii z kraje roku 2013 mohla provázet masivní korupce. Právo ve...

Výběr článků

Načítám