Hlavní obsah

Počet přepadení bank se loni ztrojnásobil a stále roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Letmý pohled do policejních statistik stačí, aby si i laik povšiml jedné překvapující skutečnosti. Banky se už v ČR přepadají každý druhý den. V roce 2001 se přitom odehrálo pouhých 51 přepadení - letos stihli lupiči přepadnout stejný počet bankovních domů za tři měsíce.

Článek

"Mediální popularita je jednou z možných příčin tohoto nárůstu," podotkla policejní mluvčí Blanka Kosinová, "v televizi to vypadá, že přepadnout banku je snadné, některé pořady jsou skoro návodné."

Strmý nárůst nastal v roce 2004. V roce 2003 se vyšetřovalo 65 loupeží, ale další rok už 176. Začátek roku 2005 napovídá, že to letos bude ještě horší. Podle Kosinové dělá policie kvůli bankám různá speciální opatření. "Je tam např. zvýšená přítomnost policistů - i bez uniformy. Jde nám hlavně o bezpečnost lidí, ony ty finanční ztráty nejsou nějak vysoké," upřesňuje mluvčí.

Ochrana bank je drahá, ale vyplatí se

Objasněnost přepadení není nijak závratná, pohybuje se pod 50 procenty. Nalezení pachatelů mohou napomoci např. bezpečnostní kamery, ale záběry bývají nekvalitní. Rozeznat detaily obličeje na fotografiích, které jsou zasílány do médií, je většinou nemožné. Přitom lepší kamery existují, ale ne všechny banky je mají.

"Vysoký standard bezpečnostní ochrany obchodních míst stojí naší banku ročně nemalé prostředky, které dosahují řádově stovek miliónů. Značnou část těchto prostředků čerpá i průběžná modernizace systémů technické bezpečnosti a nasazování moderních pokladních systémů obsahujících bezpečnostní funkce," sdělil Novinkám mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar.

Mluvčí České spořitelny Klára Gajdůšková odhadla náklady na bezpečnost bank v řádu miliónů korun ročně.

Podorobnosti se nesdělují

Hejzlar také potvrdil, že loni zaznamenali zvýšený nárůst případů loupežných přepadení. Na druhou stranu se ale daří snižovat objem uloupené hotovosti. Proškolování personálu a nové bezpečnostní systémy podle něj přispívají k tomu, že mnoho lupičů utíká z banky bez peněz.

Banky jsou ochotny mluvit o bezpečnosti obecně, do konkrétních informací se ale nepouštějí.  "Právě z důvodu bezpečnosti našich klientů a zaměstnanců se k podobným otázkám nevyjadřujeme," řekla mluvčí GE Moeny Bank Eva Chaloupková.

Reklama

Výběr článků

Načítám