Hlavní obsah

Po ubodání známého v Poděbradech uprchl do Argentiny. Teď půjde na devět let za mříže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kristian Danev (39), který před patnácti lety ubodal v Poděbradech svého známého a poté uprchl do Argentiny, si za vraždu odsedí devět let za mřížemi. Rozhodl o tom ve středu Vrchní soud v Praze, který jako nedůvodné zamítl odvolání státního zástupce, podle kterého je trest uložený pod spodní hranicí trestní sazby nedostačující. Prosincový verdikt Krajského soudu v Praze je tak pravomocný.

Kristian Danev u souduVideo: Novinky

 
Článek

Státní zástupce v odvolání namítal, že nebyly v Danevově případě splněny zákonné podmínky pro mimořádné snížení trestu. Danevovi hrozil trest mezi deseti a patnácti lety vězení. Soudům ale uložení trestu pod spodní hranicí přišlo přiléhavé.

„Odvolací soud dospěl k závěru, že odvolání státního zástupce důvodné není,“ uvedl v odůvodnění zamítavého rozhodnutí předseda odvolacího senátu Petr Hovorka, který zároveň připustil, že okolnosti případu nebyly úplně obvyklé. Především soudce vypíchl fakt, že Danev po propuštění z argentinské vazby nevyužil možnosti dále se vyhýbat trestnímu stíhání a vydal se českým úřadům.

„Odvolací soud, stejně jako nalézací soud, vskutku věří obžalovanému jeho lítost,“ doplnil soudce, který rovněž připomněl, že se Danev okamžitě po vyhlášení rozsudku vzdal práva na odvolání.

Zlínský soud stále řeší obnovu řízení v kauze vraždy ve Slopném

Krimi

„Na prvním místě bych chtěl poprosit o odpuštění poškozenou rodinu, (…) Chtěl bych říct, že vůči ní cítím velkou morální zodpovědnost. Skutečnost, že jsem vzal život mladému člověku, mě už dlouho trápí, (…) tíží mě neustálý pocit viny a myšlenka, že jsem selhal jako člověk, člen společnosti,“ uvedl ve středu před soudem Danev.

„S největší úctou a pokorou přijmu trest, který mi bude vrchním soudem uložen,“ uzavřel obžalovaný s tím, že by zároveň chtěl požádat o porozumění, shovívavost a možnost vrátit se do společnosti. K tomu má podle znalců výborné předpoklady.

Danev, který má slovenské i bulharské občanství, vraždil někdy mezi únorem a dubnem 2009, kdy bylo tělo poškozeného objeveno. Svého stejně starého známého ubodal v domě v Poděbradech kuchyňským nožem s osmnácticentimetrovou čepelí.

Útoku předcházela hádka, která byla podle Daneva i svědků vyústěním jejich dlouhodobě ne úplně ideálního vztahu. Danev si s poškozeným založili pěstírnu marihuany, z čehož problémy plynuly. „Té noci se přišel podívat do pěstírny, vrátil se nahoru a začal mi vyčítat, že se nedostáváme na potřebnou kvantitu. Přešlo to do facek a úderů. Když jsem pak přišel k sobě, viděl jsem dům plný krve,“ popsal Danev v prosinci u krajského soudu, kde také popsal, že ho poškozený už v minulosti slovně i fyzicky napadal.

Bez lítosti, zahledění do sebe samých. Partneři obžalovaní z brutální vraždy na Pardubicku věděli, co dělají

Krimi

Svědkyně: Poškozený Daneva týral

U krajského soudu vypovídala i bývalá přítelkyně ubodaného, podle které byl mladík arogantní a sebestředný. „Danev nikam nechodil, měl ho tam zavřeného jako otroka. Ponižoval ho, jako když kopete do malého psa. Kristián se mu nepostavil, byl velmi submisivní. Vyvolávalo to ve mně lítost,“ řekla. Podobně vypovídala i další přítelkyně poškozeného. Podle znalců Danev vraždil v afektu v důsledku nahromadění negativních emocí ve vztahu k poškozenému.

Danev po činu utekl z republiky a dlouhá léta se schovával v Argentině. Tam ho místní policie zadržela v únoru 2018. Argentina Daneva však původně odmítla vydat českým úřadům, nakonec s vydáním souhlasila. Danev se ale po propuštění z vazby sám vydal orgánům činným v trestním řízení.

Podle jeho vyjádření ho dlouhodobě trápilo svědomí, nechtěl se už dále skrývat a chce si odpykat svůj trest. Před Krajským soudem v Praze loni v prosinci tzv. prohlásil vinu, kdy souhlasil s průběhem skutku i právní kvalifikací, jak byla uvedena v obžalobě.

Soud tak jednal jen z hlediska výše trestu. Ten nakonec uložil rok pod zákonnou trestní sazbou, když vzal v úvahu polehčující okolnosti. Samotné doznání, spolupráce s orgány činnými v trestním řízení, projevil upřímnou lítost a dosavadní bezúhonnost byly všechno důvody pro mírnější postih. Mezi přitěžující okolnosti patří dlouholeté skrývání se před spravedlností a fakt, že vraždil v kontextu jiné trestné činnosti.

Součástí trestu je také vyhoštění z republiky na devět let. Danev rovněž musí pozůstalým zaplatit jako náhradu majetkové a nemajetkové škody více než 30 tisíc eur (přes tři čtvrtě milionu korun).

Bezdomovci měl uříznout hlavu narkoman. Není nebezpečný, řekl o něm před časem znalec

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám