Hlavní obsah

Bez lítosti, zahledění do sebe samých. Partneři obžalovaní z brutální vraždy na Pardubicku věděli, co dělají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Muž a jeho partnerka obžalovaní z vraždy 70leté matky ženy v Libišanech na Pardubicku trpí poruchou osobnosti. Podle znalců z oboru psychiatrie a psychologie, které v pondělí vyslechl soud v Pardubicích, jsou ale za své jednání zcela odpovědní. Rozumové a paměťové schopnosti obžalovaných nejsou podle znalců narušeny, ani jeden z nich neprojevil nad mimořádně brutálním činem lítost.

Foto: Ludmila Žlábková, Novinky

Partneři obžalovaní z vraždy matky ženy u soudu v Pardubicích (snímek z 28. února 2024)

Článek

Muž podle posudků vykazuje disociativní a narcistické rysy, což ale neovlivňuje jeho rozpoznávací a ovládací schopnosti.

Psycholog u něj konstatoval také výskyt bájivé lhavosti a grandiózní pocit vlastní důležitosti a naopak absenci empatie, neschopnost poučit se z trestu a zlostné jednání, pokud mu někdo brání v uspokojování potřeb, kdy u něj může propuknout agresivita.

Psychologické vyšetření popsalo, že vyžaduje pozornost, obdiv a speciální zacházení, je egocentrický, využívá druhé ve svůj prospěch, přičemž o ně jeví malý zájem. Vztah k partnerce měl spíše zištný motiv, chtěl využít výnosu z prodeje nemovitostí rodiny. Podobné byly i jeho předchozí vztahy.

Závislost na muži utnula vazba

Psychiatr nenavrhl žádnou léčbu, pobyt obžalovaného na svobodě podle něj není nebezpečný, avšak resocializace není možná.

Žena, která má vysokoškolské právní vzdělání, trpí podle znalců histrionskou poruchou osobnosti, snaží se o upoutání pozornosti a má sebedramatizující chování. Pokouší se vylepšovat svůj sebeobraz, má sklon ke lhaní, je nezralá a křehká osobnost, neobratně navazuje vztahy, nemá ale sklony k agresivitě.

S matkou měla ambivalentní vztah, toužila po jejím uznání, ale byla k ní kritická. Do partnera byla zpočátku zamilovaná a na něm závislá, dotovala mu podnikání, podřizovala se jeho plánům a byla k němu nekritická.

Až ve vazbě se ze závislosti na muži vymanila, uvědomila si, že byla využívaná, a cítila k němu zlost. Snaží se také, aby se na ni nahlíželo jako na postiženého člověka, a před problémy uniká do nemoci.

Oběť zažívala mučivé útrapy

V dospělosti u ní byla diagnostikována porucha autistického spektra a Aspergerův syndrom, znalci je ale nezjistili. U ženy je možná resocializace a náprava, není pravděpodobné, že by se obdobného činu dopustila znovu.

Podle spisu obžalovaní seniorce tloukli hlavou o zem, potom ji opakovaně udeřili těžkou skleněnou vázou a nakonec jí způsobili vrtačkou na hlavě a krku několik ran. Příčinou smrti byla vzduchová embolie při porušení stěny pravé hrdelní žíly.

Tělo mrtvé poté polili kyselinou, aby ztížili odhalení, a policii oznámili údajný nález těla až za několik dní.

Motivem jejich činu byl podle obžaloby majetkový prospěch. Podle znalce z oboru soudního lékařství oběť před smrtí zažívala mučivé útrapy.

Obžalovaní před soudem vypovídali protichůdně. Dcera uvedla, že matku zabil její partner, ten řekl, že ženu našli už mrtvou. Podle obžaloby byla zavražděna 30. listopadu, muž tvrdí, že s ní ještě několik dní poté komunikovali a tělo našli až 3. prosince.

Hlavní líčení je naplánované na několik dní až do 28. března.

Chceš umřít rychle, nebo pomalu? Žaloba popisuje, jak Ukrajinec znásilnil a chtěl zabít dívku z Plzně

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám