Hlavní obsah

Bezdomovci měl uříznout hlavu narkoman. Není nebezpečný, řekl o něm před časem znalec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté minulý týden obvinili Tomáše H. z loňské brutální vraždy, kdy měl mladému bezdomovci uříznout hlavu, rozpárat břicho a zohavenou mrtvolu hodit do Berounky. Podezřelý muž byl v hledáčku kriminalistů již několikrát, znalec o něm před časem v souvislosti s jiným případem prohlásil, že není útočný a nepatří do kategorie osob nebezpečných pro společnost.

Narkomana přezdívaného Gumák poslala soudkyně do vazby.Video: Patrik Biskup, Novinky

 
Článek

Tomáš H. má za sebou odsouzení za desítky krádeží, ale také za neplacení výživného nebo jízdy bez řidičáku. Naposledy skončil za mřížemi kvůli napadení partnerky. Muž na svoji tehdejší přítelkyni podle rozsudku, který mají Novinky k dispozici, zaútočil a zlomil jí lopatku. Pak nutil ženu ležet přikrytou v posteli a vyhrožoval, že pokud z ní vyleze, tak jí vydloube oči.

V rozhodnutí plzeňského okresního soudu z května 2020, který narkomanovi přezdívanému Gumák přidal k již dříve uloženému trestu 16 měsíců za opakované krádeže barevných kovů ještě rok vězení navíc za ublížení na zdraví a vydírání, je zmiňován i posudek znalce psychiatra. Ten tehdy Tomáše H. označil za člověka, který není nebezpečný pro společnost.

Soudce v odůvodnění rozsudku popisuje, jak muže znalec charakterizoval. „Není to člověk útočný a agresivní. Ta agrese je izolovaná na tento vztah s poškozenou, kde sklouzává k silné žárlivosti, zvlášť když je vyprovokován partnerkou. Obžalovaný nepatří do kategorie osob nebezpečných pro společnost,“ citoval soudce z výslechu znalce při hlavním líčení.

Policisté vylovili z řeky v Plzni muže bez hlavy

Krimi

Z psychiatrického posudku dále vyplývá, že Tomáš H. je osobou emočně nestabilní a je závislý na drogách.

„Intoxikace pervitinem u něj zvyšuje impulzivitu a vyvolává masivnější paranoiu, takže i třeba neutrální podnět vnímá vztahovačně a má pocit, že je vůči němu útočný,“ dodal znalec.

Na svobodu se Tomáš H. vrátil v únoru 2022. Žádné polepšení ale u něj nenastalo. Naopak do posledního obvinění z vraždy jej policisté ještě dvakrát zadrželi za volantem auta, kde neměl co dělat. Také ho podezřívají z krádeže motorové nafty letos v únoru a tří případů odcizení měděných kabelů v areálu Českých drah v Plzni v průběhu loňského roku.

Vraždu popírá

Jak kriminalisté spojili Tomáše H. s mrtvolou z řeky, není jasné. Policie na případ uvalila embargo. Jen stroze uvedla, že má podezřelého z loňské vraždy. Obviněný muž ale vinu popírá, což Novinkám potvrdila soudkyně, která ho poslala do vazby. Je to také patrné přímo z jeho vyjádření, když během eskorty k vazebnímu jednání na reportéra Novinek křičel: „Jsem nevinný. Pomozte mi.“

Zavražděným je slovenský bezdomovec, který v Plzni zhruba tři roky žil na ulici a měl přezdívku Čobol. Svědci tvrdí, že se oba muži znali. Že by ale mezi nimi došlo někdy k nějaké vážné roztržce, nepotvrdili.

Způsob, jak vrah s tělem naložil, otřásl i zkušenými kriminalisty. Kromě hlavy odřízl i genitálie a vyřízl většinu vnitřních orgánů. Mrtvému muži rovněž chyběla část hýždě. Zohavené tělo objevili náhodní kolemjdoucí loni v lednu pod pěší lávkou v lokalitě Pecihrádek. Ve vodě bylo asi měsíc. Po pitvě soudní lékaři jasně řekli, že šlo o násilnou smrt. Chybějící části těla policisté v řece nenašli. Později detektivové oběť identifikovali jako 33letého Slováka, který žil delší dobu mezi plzeňskými bezdomovci.

Tělo bez hlavy a s vyřízlými orgány. Policie má podezřelého z brutální vraždy v Plzni

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám