Hlavní obsah

Po rozchodu zabil expřítelkyni, dostal dvanáct let

Právo, Svatava Hernandezová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Na dvanáct let do vězení poslal ve čtvrtek Krajský soud v Plzni za vraždu bývalé družky čtyřiatřicetiletého Radka Kavku z Bělé n. Radbuzou na Domažlicku. Rozsudek zatím není pravomocný.

Článek

Podle žaloby muž loni neunesl rozchod se svou o rok starší družkou Lenkou, a proto se rozhodl ji raději zabít. K tomu se po předchozích dopisech a SMS, kde ji žádal, aby se vrátila, rozhodl 22. října loňského roku. V dopoledních hodinách ji navštívil v bytě její matky a dvakrát ji bodl kuchyňským nožem do krku a hrudníku. Žena mu na prudkou ztrátu krve zemřela v náručí.

Z ničeho nic se žena odstěhovala

„Představa, že Lenku bude v příštích dvaceti letech mít někdo jiný, byla nesnesitelná, tak jsem si řekl, že ji raději zabiju a pak i sebe,“ přiznal před soudem Kavka. Jak vypověděl, se ženou se seznámil přes inzerát v roce 2000. Začali spolu žít v Bělé n. Radbuzou.

Podle Kavky šlo o bezproblémový vztah, proto byl překvapen, když si loni v srpnu družka koupila byt, o měsíc později se odstěhovala k matce, než jej zařídí. Jako důvod svému druhovi řekla, že si našla jiného přítele.

„Odešla asi proto, že chtěla dítě, já ho zatím nechtěl z finančních důvodů. Pak jsme se ještě několikrát sešli, psal jsem jí SMS, do schránky jí házel dopisy pomalované červenými srdíčky, že ji miluju, že i to dítě chci, že už jsem k tomu dospěl. Jenže ona se už ke mně vrátit nechtěla,“ uvedl Kavka a přiznal, že začal z toho všeho mít deprese, čehož si všimli i jeho kolegové v práci.

Chtěl se zabít nožem i skokem

Dokonce ho seznámili s jinou ženou. Přesto na Lenku zapomenout nemohl a sžíral se žárlivostí. Ta ho dohnala až k tragickému činu. Když mu žena v rukou dodýchala, rozhodl se, že se také zabije. S nožem přiloženým na srdce nabíhal na zeď, ale probodnout se se mu nepodařilo.

Pak hledal v městečku objekt, z něhož by skočil a také zemřel. Ani tento záměr nevyšel, a tak odpoledne zavolal policii, aby jim řekl, co se stalo. „Uvědomuji si, že to bylo unáhlené a zkratkovité, takhle jsem to řešit neměl..je mi to moc líto, všem se omlouvám. Rozchod s Lenkou mě vzal, teď vím, že existovaly určitě i jiné způsoby jak se s ní rozejít, ale v té době jsem jiné východisko neviděl...“ dokončil svou zpověď žalovaný.

Motivem nebyla velká láska

„Je zcela prokázané, že jednal v úmyslu přímém ženu zabít - uvažoval o činu, připravil se na něj, napsal i dopis, který měl být nalezen po jejich smrti. Podle znalců se vyznačoval egocentrickými rysy, neunesl, že ho družka opustila. Motivem ale nebyla ani tak nějaká velká láska, ale spíš to, že nebylo podle jeho vůle. Znalci však uvedli, že možnosti jeho resocializace jsou uchovalé, proto mu soud uložil trest pod polovinou trestní sazby,“ uvedla v odůvodnění předsedkyně senátu Yveta Zítková.

Dvanáctiletý trest se i tak zdál být malým blízkým pozůstalým. „Neměli by ho vůbec pouštět, udělá to znova, a já abych se bála, že se mi bude mstít,“ řekla Právu matka oběti.

Reklama

Výběr článků

Načítám