Hlavní obsah

Po ekologických extremistech, kteří se v Brně vyřádili na SUV, jde policie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco v úterý dopoledne zaregistrovali strážníci v Brně dvacítku aut typu SUV s vypuštěným vzduchem z pneumatik, do večera jejich počet ještě stoupl. A zřejmě to nebude konečné číslo. Případem už se zabývá policie.

Foto: MP Brno, Bez zdroje

Auta s vypuštěnými pneumatikami

Článek

„Odpoledne se nám ještě přihlásilo dalších pět majitelů aut. Ve většině případů šlo o lidi, kteří svá vozidla přišli kontrolovat poté, co se záležitost začala během včerejška medializovat. A i když nesli skutek velice nelibě, zatím jsme se nesetkali se žádnou vyhrocenou reakcí,“ řekl Právu mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

Vzhledem k tomu, že anonymní členové skupiny Tyre Extinguishers, která se k tomuto výtržnictví v údajném boji za čistější ovzduší hlásí, v úterý informovali, že v Brně vypustili vzduch celkem šestačtyřiceti autům, dá se předpokládat, že vozů bude ještě víc.

„Naši strážníci většinu z těchto aut na parkovištích objevili sami poté, co nám událost ohlásila jedna z poškozených,“ vysvětlil Ghanem.

Foto: MP Brno, Bez zdroje

Letáček, který dostávají řidiči vypuštěných pneumatik.

Je tedy možné, že lidé, kteří své vozy nepoužívají denně, mohou na vypuštěné kolo přijít až po několika dnech.

V tom také může být podle odborníka největší nebezpečí pro poškození takové gumy, která se může trvale zdeformovat, stejně jako může dojít k poškození disku, pokud by si řidič vypuštěné gumy nevšiml a s vozem chtěl odjet.

„Nejvíce případů jsme zaznamenali ve čtvrti Černá Pole,“ doplnil Ghanem s tím, že vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebude zveřejňovat podrobnosti.

To potvrdil také David Chaloupka, mluvčí Policie České republiky, která se rovněž vyšetřováním případů zabývá.

„Zatím je evidujeme jako přestupek proti občanskému soužití, ovšem tahle kvalifikace se může během vyšetřování změnit,“ doplnil pro Právo Chaloupka.

Vozy bez vzduchu v pneumatikách byly různých značek, například Škoda Kodiaq, BMW, Mazda či Seat, a vždy šlo o typ SUV.

Aktivisté v Brně vypustili pneumatiky desítkám SUV

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám