Hlavní obsah

Aktivisté v Brně vypustili pneumatiky desítkám SUV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Aktivisté v Brně vypustili v noci na úterý v Brně pneumatiky několika desítkám aut. Případ, k němuž se přihlásila skupina Tyre Extinguishers, řeší městská policie zatím jako přestupek.

Foto: MP Brno, Bez zdroje

Auto s vypuštěnými pneumatikami.

Článek

„Jeden z prvních telefonátů o vypuštěném vzduchu měla městská policie v úterý před osmou ráno. Majitelka zároveň oznámila, že věc hodlá řešit až po návratu z práce,“ řekl Právu k případům v úterý odpoledne mluvčí městské policie Jakub Ghanem.

Zatím podle něj hlídky „většinou vlastním úsilím“ objevily přes dvacet vozů s vypuštěnými pneumatikami. „Většina z nich je ve čtvrti Černá Pole. Dá se předpokládat, že řada majitelů ještě o tom, co se stalo, netuší,“ dodal.

Podle vyjádření aktivistů bylo takto v Brně z pondělí na úterý zasaženo šestačtyřicet aut.

„Pozor, Váš žrout paliva zabíjí. Vypustili jsme jednu nebo více pneumatik na Vašem autě. Chápeme, že se teď zlobíte, ale není to Vaše chyba, ale chyba Vašeho auta. Jízda takto velkým autem má obrovské dopady na všechny ostatní,“ stojí na začátku letáku, který aktivisté nechávají poškozeným řidičům za stěrači vozů.

Skupina, která za vypuštěním pneumatik stojí, na sociální síti napsala, že „Centrum města je stále zaplaveno auty“. Připomněla také případ z roku 2020, kdy řidička v SUV přejela v zástavbě malé dítě, které ze svého vozu neviděla, a od soudu odešla s podmínkou.

„Výstavba oddělených cyklostezek je minimální. Pouhé namalované cyklopruhy jsou nebezpečné, auta v nich běžně stojí na blikačku a městská policie to neřeší. Primátorka ve volební kampani mluvila o tom, že brněnská MHD je prý nejlepší v Evropě, místo toho ale škrtala spoje a intervaly se stále nevrátily na úroveň před pandemií. Tyto důvody vedou k tomu, že lidé jsou stále motivováni používat ve městě auta,“ uvedli anonymní členové skupiny Tyre Extinguishers.

Řidička v SUV usmrtila malé dítě na odrážedle. Dostala podmínku

Krimi

Ghanem doplnil, strážníci vypuštění pneumatik u vozů SUV řeší ve spolupráci se státní policií. „V tomto případě může jít o přestupek proti občanskému soužití, kdy ve správním řízení může dostat viník pokutu až 20 tisíc korun, ovšem záleží vždy na posouzení,“ dodal.

V případě vážnějšího poškození například drahých disků či pneumatik, kdy majitel například přijde na problém až po delší době a kolo za desítky tisíc je na vyhození, může být takové jednání posuzováno i jako trestný čin.

Aktivisté vypouštějí pneumatiky aut už i v Česku

AutoMoto
Foto: MP Brno, Bez zdroje

Auta s vypuštěnými pneumatikami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám