Hlavní obsah

Pirát silnic se zákazem řízení ujížděl Brnem 130 km/h. Dostal čtyři a půl roku

Brno

Jako smyslů zbavený se prohnal s policejními auty v patách půlkou Brna šestatřicetiletý Vít Homola. Když se za volantem svého VW Bora řítil rychlostí až 130 km/h odpolední špičkou, ohrozil přitom desítky dalších řidičů či chodců. Za volantem přitom neměl co dělat, protože měl za předchozí prohřešek zákaz řízení. Brněnský krajský soud ho ve středu poslal na 56 měsíců do vězení a na 10 let mu zakázal řídit.

BEZ KOMENTÁŘE: Vít Homola u brněnského krajského souduVideo: Petr Kozelka, Novinky

 
Článek

Policisté chtěli jedno loňské říjnové odpoledne zkontrolovat řidiče vytuněného volkswagenu.

Místo zastavení ale Homola šlápl na plyn a začal ujíždět, přičemž na dopravní předpisy včetně jízdy v jednosměrce nebral zřetel. Jeho zběsilou jízdu zastavil až náraz do plotu v uzavřeném areálu garáží.

Muže už potrestal brněnský městský soud, proti jeho verdiktu ale podal odvolání státní zástupce i obžalovaný. Veřejný žalobce horoval pro aspoň sedmiletý trest vězení.

„Je to recidivista, má devět záznamů v kartě řidiče, to jsou věci, které musí být brány v neprospěch obžalovaného,“ zdůraznil státní zástupce při jednání u odvolacího senátu.

Řidič se čtyřmi promile kličkoval Brnem. Zadržel ho pohotový svědek

Krimi

Obhajoba naopak chtěla verdikt zrušit a znovu projednat u prvostupňového soudu. Sám Homola byl před soudem stručný: „Nechci k tomu nic víc říct.“

Odvolací senát v čele s Hanou Kleinovou částečně vyhověl odvolání státního zástupce, když k trestu vězení přidal i nejpřísnější zákaz řízení, který zákon umožňuje uložit, tedy v trvání deseti let.

Městský soud totiž tento trest nepoužil a spokojil se s tím, že muž měl z dřívější doby pětiletý zákaz.

„Obžalovaný je naprosto nezodpovědným a bezohledným řidičem – pachatelem. Vůbec by řidičský průkaz neměl mít. V našem trestním senátu jsme se shodli, že nám v zákoně chybí možnost uložit trest zákazu řízení na dobu neurčitou,“ prohlásila soudkyně Kleinová.

Mladý řidič ujížděl policii, ta použila auto s rámem

Krimi

„Během deseti minut projel v odpolední dopravní špičce velkou část Brna. Jel velmi frekventovanými ulicemi za situace, kdy už byla snížená viditelnost, a je téměř zázrak, že nedošlo ke zranění jiných účastníků provozu. Jeho bezohledný a hazardní způsob jízdy je do nebe volající,“ nebrala si servítky Kleinová.

Muži hrozil trest až osm let vězení. „Uložený trest vězení je spíše mírnější, ale není nepřiměřeně mírný, takže jsme neshledali důvod do něj zasahovat. Vina byla jednoznačně prokázána a odvolání pana obžalovaného je zcela nedůvodné,“ dodala Kleinová.

Reklama

Výběr článků

Načítám