Hlavní obsah

Pět let od zatýkání. Brněnskou kauzu úniků z policejních spisů projedná soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Kauzu úniků informací z policejních spisů, do které jsou podle obžaloby namočení bývalí i současní policisté, ale i známé postavy z korupční kauzy Stoka, začne řešit soud. Soudkyně brněnského krajského soudu Dita Řepková nařídila na konec prosince hlavní líčení. Detektivové přitom v Brně v této kauze zatýkali už v roce 2017 a prověřování v případu začalo dokonce už v roce 2014.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Jiří Švachula na snímku z 8. června 2021

Článek

Před soud míří celkem osmadvacet obžalovaných v čele s bývalým detektivem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Michalem Ratajským. Právě on měl podle obžaloby rozjet v Brně byznys, který propojoval policisty, podnikatele a podsvětí. Přes jeho kontakty na různá policejní oddělení totiž měli Ratajského klienti podle obžaloby získávat ochranu před stíháním či neveřejné informace z policejních databází.

Jenže neobyčejně vysoký počet obžalovaných a tím pádem i obhájců s sebou nese riziko, že se soudní líčení bude oddalovat kvůli omluvám. Jak Právo zjistilo, výhrady k nařízenému termínu mají nejméně dva z obhájců. Ti upozornili, že spis případu u soudu leží už rok, a jednání tak podle nich mělo být nařízeno s větším časovým předstihem. „Máme už v nařízené jednací dny kolizi se soudním jednáním, které se koná v Praze,“ řekli Právu advokáti, kteří si nepřáli být jmenováni, redakce ale jejich jména zná.

Nikdo to nechce soudit

Obžalobu podalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci loni v říjnu. Jenže případ si začala justice přehazovat jako horký brambor. Soudkyně Řepková případ rozdělila a větší část postoupila k projednání místnímu městskému soudu. Tamní soudkyně se nejprve označila za podjatou, po stížnosti jednoho z obžalovaných ale nadřízený soud rozhodl o tom, že podjatá není. Na popud žalobců pak městský soud poslal spis olomouckému vrchnímu soudu, aby nařídil scelení spisu. Vrchní soud tomu vyhověl a na konci letních prázdnin tak spis dokončil pomyslné kolo a vrátil se zpět na začátek ke krajskému soudu.

Návrat na místo, s nímž se pojí neblahé vzpomínky, čeká dvojici známou z korupční kauzy Stoka. Soudkyně Řepková totiž jednání nařídila do stejné soudní síně, kde si bývalý místostarosta radnice Brno-střed a hlava skupiny tyjící z manipulace veřejných zakázek Jiří Švachula (dříve ANO) a podnikatel Saman El Talabani vyslechli trest 9,5 roku, respektive šest let vězení. Teď jim zde hrozí další tresty.

V kauze figuruje i zeť bývalé ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) David Rusňák. Vlivný brněnský podnikatel a sponzor hnutí ale před soud nezamíří, státní zastupitelství totiž jeho stíhání podmíněně zastavilo. Rusňák by tak měl u soudu vystupovat jen v pozici svědka.

Monstrproces s odnoží Stoky se nikomu nechce soudit

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám