Hlavní obsah

Pelta lobboval i za Nejedlého z Hradu

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslava Pelta a tehdejší náměstkyně na ministerstvu školství Simona Kratochvílová rozhodovali o rozdělení dotací podle toho, zda budou mít z projektu prospěch. Vyplývá to z rozsudku, který má k dispozici server iRozhlas.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miroslav Pelta u pátečního soudu

Článek

Za manipulace s dotacemi pro sport si má Pelta odsedět šest let, Kratochvílová o půl roku déle. Oba se proti nepravomocnému rozsudku ihned odvolali.

Vyhovět chtěli například prezidentovu poradci Martinu Nejedlému, který žádal o 13 milionů pro Školní sportovní klub Bílovec.

Je to teprve poločas, řekl Pelta k nepravomocnému trestu šesti let vězení

Krimi

„Tohle to tady ten Nejedlý, to je ten Bílovec, to musí bejt. Hele, Martin mi to ještě včera říkal, když jsme byli na těch… Ty vole, mě nic nenapadá. Není tam někde nějaká dvacka? Nějaký ty Pardubice, že vyhodíš nebo něco?“ říkal podle odposlechů Pelta Kratochvílové v jejím bytě v lednu 2017.

Ačkoli se oba proti trestu odvolali, soudkyně Městského soudu v Praze Lenka Cihlářová v rozsudku napsala, že nemá pochyb o jejich vině.

Podle ní chtěli způsobit škodu nejméně 178 899 090 korun. Soudkyně také uvedla, že nejméně 18 z 50 dotací udělených v březnu 2017 bylo kvůli zásahům dvojice.

Janouška i Pekovou v kauze Chambon zprostili obžaloby

Krimi

„Do seznamu obžalovaní zahrnovali dále takové žádosti, z jejichž úspěchu mohli sami těžit, ať již společensky, ekonomicky, politicky, či vlivem. K takovým žádostem dle jejich vyhodnocení patřily žádosti s vazbou na tehdejšího premiéra Sobotku (Bohuslava, pozn. red.), tehdejší ministryni Valachovou (Kateřinu, pozn. red.), svědka Nejedlého, hnutí ANO a různé hejtmany,“ píše v rozsudku soudkyně.

Všichni zmínění však před soudem odmítli, že by za dotace u dvojice odsouzených Pelta – Kratochvílová lobbovali.

Reklama

Výběr článků

Načítám