Hlavní obsah

Je to teprve poločas, řekl Pelta k nepravomocnému trestu šesti let vězení

Praha

Bývalý šéf českého fotbalu Miroslav Pelta označil páteční rozhodnutí soudu v kauze sportovních dotací za „poločas“. Proti rozsudku se hned na místě odvolal, stejně jako někdejší náměstkyně ministerstva školství Simona Kratochvílová. Soud jim za pokus o zmanipulování dotací nepravomocně uložil šest a 6,5 roku vězení, dále zákazy činnosti a peněžité tresty. Ostatní obžalované osvobodil.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Miroslav Pelta

Článek

„Až dostanu písemné vyhotovení rozsudku, tak se pak vyjádřím. Je to poločas, takže uvidíme, co dál. Každý nepodmíněný trest je překvapení pro každého, který si myslí, že je nevinen,“ řekl Pelta novinářům při odchodu ze soudní síně.

Kratochvílová verdikt komentovat nechtěla.

Proti rozsudku se obratem odvolalo i státní zastupitelství, a to v neprospěch všech obžalovaných. Případem se bude zabývat pražský vrchní soud.

Pelta dostal šest let vězení

Krimi

Mezi osvobozenými obžalovanými je i předseda České unie sportu Miroslav Jansta. Ten uvedl, že je mu Pelty líto a že tím, kdo chyboval, bylo ministerstvo školství.

„Stát prostřednictvím ministryně nestanovil transparentní podmínky, jakým způsobem mají být rozdělovány peníze,“ vzkázal Jansta na adresu exministryně Kateřiny Valachové (ČSSD), která v souvislosti s kauzou rezignovala.

Jansta: Pelta dělal to, co Valachová veřejně

Daný investiční program nemělo ministerstvo podle Jansty vůbec vyhlásit, protože nebyl připravený.

„Stát dával málo peněz do sportu. Ten tlak z celé republiky byl silný. Ministryně Valachová do toho bohužel zatáhla obce a politiky, to předtím nebylo, předtím dávaly doporučení svazy. Oslovila hejtmany, ať jí sdělí preference. Za co tady stojí Pelta, to dělala paní ministryně Valachová veřejně,“ podotkl šéf ČUS.

Žalobce chce pro Peltu devět let vězení, pro Janstu pět

Krimi

Podle soudu využil šestapadesátiletý Pelta svého vlivu na o deset let mladší milenku Kratochvílovou, náměstkyni pro řízení sekce sportu. Navedl ji, aby poskytla dotace 18 konkrétním žadatelům o dotace na úkor jiných žadatelů.

Soudkyně uvedla, že takto zamýšleli způsobit škodu nejméně 175,8 milionu korun. Skutky ale zůstaly ve stadiu pokusu.

Ministerstvo po zatčení Kratochvílové v květnu 2017 vyplácení dotací pozastavilo, příslušné dotační programy zrušilo a následně je vyhlásilo znovu.

Reklama

Výběr článků

Načítám