Hlavní obsah

Janouška i Pekovou v kauze Chambon zprostili obžaloby

Praha
Aktualizováno

Pražský městský soud v pátek zprostil obžaloby lobbistu Romana Janouška, molekulární genetičku Soňu Pekovou a další tři lidi v kauze laboratoře Chambon. Laboratoř měla podle žalobce neoprávněně inkasovat velké úhrady od pojišťoven, obžalovaní podle něj měli z pojišťoven vytáhnout téměř čtvrt miliardy korun. Rozsudek není pravomocný.

Luboš Pašek a Lukáš Trojan ke zprošťujícímu rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Podle předsedy senátu Tomeho Frankiče nejsou skutky uvedené v obžalobě trestnými činy.

„Lékařská veřejnost měla povědomí o činnosti Chambonu a nedošlo k zatajování vůči pojišťovnám. Peková měla postup vykazování za správný, neprokázalo se, že by tak postupovala záměrně nesprávně – ostatní obžalovaní na to navíc neměli vliv,” podotkl Frankič.

Janoušek i Peková se z pátečního vyhlášení verdiktu omluvili. Státní zástupce si proti zprošťujícímu verdiktu podal na místě odvolání.

Lékařka Peková odmítla vinu v kauze, v níž figuruje i lobbista Janoušek

Krimi

Laboratoř Chambon zajišťovala genetické krevní testy pacientů pro řadu nemocnic. Podle státního zástupce Alexandra Dadama firma v letech 2009 až 2010 neoprávněně inkasovala velké úhrady od pojišťoven. Podle spisu prováděla mikrobiologická laboratorní vyšetření, která pojišťovnám nepravdivě vykazovala jako vyšetření lidské DNA tak, aby to odpovídalo uzavřené smlouvě.

Podnikatelé podle obžaloby takto vylákali z pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů si chtěli naúčtovat.

Janoušek byl obžalován kvůli úhradám od pojišťoven

Krimi

Janoušek, který měl ve společnosti podíl, se u ní nechal zaměstnat jako poradce s úvazkem 20 hodin týdně a platem milion korun za měsíc. Z firmy ale dostával i násobky této částky, celkem si takto podle obžaloby přišel na 62,5 milionu korun.

Podle žalobce byl ale Janouškův pracovní vztah k Chambonu jen formální a bezobsažný. Lobbistovi navrhoval trest mezi sedmi a osmi roky vězení.

„Nebylo prokázáno, že by peněžní prostředky pocházely z trestné činnosti,”  řekl Frankič.

Janoušek vytáhl z firmy přes 60 milionů

Krimi

Vedle lobbisty, který si přes veškeré žádosti o přerušení či prominutí trestu kvůli údajně špatnému zdravotnímu stavu, odpykává čtyři a půl roku za mřížemi za těžké ublížení na zdraví, a genetičky Pekové byli obžalovaní i podnikatelé Petr Ullrich, Luboš Pašek a lékař Tomáš Kozák. Všichni obžalobu odmítli.

Paškovi policie v minulosti zabavila zlato a hotovost v rámci zásahu na Úřadu vlády v roce 2013. On sám tuto událost dává do souvislosti s obžalobou.

„Kdyby se to nestalo, tak tady dnes nejsme. Ta kauza je vyfabulovaná od A do Z, je to naprostá stupidní hloupost,“ rozčílil se loni po zahájení hlavního líčení Pašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám