Hlavní obsah

Pedofilní vrah zůstane v léčebně

Novinky, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Soud v Mladé Boleslavi ve čtvrtek odpoledne nevyhověl žádosti pedofilního vraha Jaroslava Oplištila na propuštění z psychiatrické léčebny v Kosmonosech. Dnes už dvaašedesátiletý muž v roce 1990 unesl z nemocnice půlroční děvčátko k sobě na ubytovnu, kde dítě znásilnil a zardousil.

Jaroslav Oplištil u soudu v Mladé BoleslaviVideo: Radek Plavecký, Právo

 
Článek

Oplištil za to dostal 25 let vězení a po propuštění mu byla nařízena ještě ústavní léčba. Teď po pětiletém léčení požádal Oplištil, který si změnil příjmení na Nývlt, o propuštění na ambulantní léčbu.

„Po hlasování jsme dospěli k závěru, že se tato žádost zamítá. Lékaři úplně nevyloučili možnost opakování jednání a je na místě ponechat ho v ústavní léčbě,“ uvedla mladoboleslavská soudkyně.

Pedofilní vrah v léčebně zatím zůstane, propustku zkazily technické problémy

Krimi

U soudu vystoupil znalec z oboru psychiatrie a psychologie. Podle něj už další ústavní léčba nepřinese žádné velké zlepšení. Znalec Ondřej Trojan proto doporučoval propuštění. „Riziko nikdy není nulové, ale ochranná léčba splnila účel a ambulantní léčba už by stačila,“ mínil Trojan.

Tohoto stanoviska se držel i Nývltův obhájce, podle něhož při dodržení podmínek ambulantní léčby není Nývlt pro společnost nebezpečný.

Porušil řád léčebny

Jenomže právě dodržování pravidel dělá Nývltovi problémy. Loni v rámci ústavní léčby dvakrát porušil řád léčebny. Podle státního obhájce propašoval do léčebny mobil, a navíc měl intimní poměr s jednou z dalších pacientek, což ale Nývlt popírá.

V Chicagu dopadli vraha devítiletého chlapce

Amerika

Proti rozhodnutí mladoboleslavského soudu chce podat stížnost. „V léčebně už si připadám zbytečný, mám plány a mám venku i určité zázemí,“ hájil se Nývlt.

Ještě jako Oplištil před třiceti lety unesl, znásilnil a zavraždil teprve sedmiměsíční holčičku z dětského oddělení Nemocnice na Bulovce. V minulosti měl na svědomí více případů pohlavního zneužití mladých dívek. Jenomže při velké amnestii v lednu 1990 byl propuštěn z vězení.

Vrah čtyřletého chlapce se německým policistům přiznal, že zabil ještě jiné dítě

Evropa

Nastoupil do práce jako sanitář v pražské nemocnici. Tam z postýlky vzal půlroční dítě a odnesl je k sobě na ubytovnu. Hrůzný čin posléze popisoval při policejní rekonstrukci. S dítětem se zamkl na svém pokoji. Tam děvčátko znásilnil, aby jej neprozradilo pláčem, rdousil je. Pak zřejmě opilý usnul. Po pár hodinách ho našla policie. Už mrtvé dítě rychle schoval pod postel, kde ho policisté našli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám