Hlavní obsah

Za vraždu seniorky pro pár peněz poslal soud muže na 15 let do vězení

Právo, Ludmila Žlábková
Hradec Králové

Patnáct ve vězení stráví Petr Bílý (41) z Hradce Králové za vraždu důchodkyně (76), rozhodl ve čtvrtek tamní krajský soud. Pozůstalým má také zaplatit náhradu nemajetkové újmy ve výši 1,8 milionu korun. Jak obžaloba, tak obhajoba se vzdala práva na odvolání, rozsudek je proto ohledně trestu pravomocný.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nepravomocný je rozsudek v části o náhradě škody, neboť případné odvolání mohou vznést příbuzní poškozené.

K vraždě došlo loni na konci listopadu. Obžalovaný, který byl v té době bez práce a měl dluhy, přišel 28. listopadu po páté hodině odpoledne do bytu poškozené s tím, že jde obhlédnout škody, které způsobil vytopením bytu. Ale hlavním jeho úmyslem bylo ženu okrást.

Seniorka přistihla souseda při krádeži, následný útok nepřežila

Krimi

V nestřeženém okamžiku jí odcizil odloženou peněženku. Bohužel si toho důchodkyně všimla.

„Začala křičet v chodbě bytu o pomoc. Obviněný ji proto, v úmyslu ji usmrtit, aby získal i další věci z jejího majetku a zabránil svému prozrazení, napadl. Zezadu ji strhl na podlahu, přičemž se poškozená udeřila do hlavy, a několik minut ji oběma rukama rdousil. Svíral jí prsty krk a palci obou rukou tlačil proti štítné chrupavce. Ve chvíli, kdy přestala jevit známky života, jí ještě šlápl na krk,“ stálo v obžalobě.

Mladá matka zavraždila tříletou dceru, škrtila ji kabelem od pračky, tvrdí policie

Krimi

Bílý seniorce, která v bytě žila sama, způsobil tak devastující zranění, že jim na místě podlehla.

„Poté prohledal její byt. Kromě zmíněné peněženky s finanční hotovostí nejméně 1200 korun a osobními doklady odcizil šperkovnici s dosud přesně neurčenými šperky a náramkovými hodinkami, dvě bankovky v nominální hodnotě 500 Kč, mobilní telefon, čtyři jogurty, šest rohlíků a dva banány. Odcizené věci vložil do batohu poškozené, který v bytě nalezl, a odešel,“ dodal státní zástupce Milan Vacek.

Zhrzený muž na Olomoucku vlezl k expřítelkyni a brutálně ji napadl. Útočil nářadím

Krimi

Ženu zavraždil kvůli krádeži věcí za 7832 koruny. Obžalovanému hrozilo až 20 let vězení, nebo výjimečný trest. Soud však přihlédl k jeho doposud bezúhonnému životu, přiznání i skutečnosti, že je jeho resocializace podle vyjádření znalců možná.

„S uložením trestu na spodní hranici souhlasím, sám jsem to navrhoval, jsou tu významné polehčující okolnosti," řekl novinářům státní zástupce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám