Hlavní obsah

Opilec s dětmi v autě ujížděl strážníkům ve Znojmě, dostal pět let

– Brno

V krvi 2,5 promile, v autě dvě děti. A k tomu divoká jízda ulicemi Znojma s hlídkami městské policie v patách. Přesně to provedl Miroslav Kopačka, který při své šílené jízdě způsobil několik menších dopravních nehod a nakonec zastavil až nárazem do vozu strážníků. Za obecné ohrožení a další trestné činy si musí podle brněnského soudu odpykat pět let ve vězení a osm let nesmí za volant.

Opilec ujížděl strážníkůmVideo: Novinky, policie Znojmo, Novinky

 
Článek

Nestává se často, aby pověstný kartáč u soudu schytal jak obžalovaný, tak státní zastupitelství. A s ním i prvoinstanční soud.

Při středečním jednání odvolacího brněnského soudu dal ale senát jasně najevo své zděšení nad jednáním obžalovaného a své pobouření nad nezákonně nízkým trestem, který vzhledem k tomu, že se státní zastupitelství neodvolalo, nemohl už navýšit.

K činu samotnému došlo v polovině března 2020. Strážníci se pokusili zastavit Ford Focus řízený Kopačkou kvůli podezření, že před několika desítkami minut způsobil nehodu.

Řidič ujížděl Děčínem hlídce rychlostí 150 km/h. Nechte mě, volal na linku 158 

Krimi

Muž ale místo zastavení šlápl na plyn. Nezastavilo ho ani to, že vezl dvě děti, dvanáctiletého chlapce a ani ne tříletou holčičku, kterou navíc neměl v dětské autosedačce.

„Do několika křižovatek řidič vletěl tak, že jen díky velké náhodě nedošlo k nějakému neštěstí či dalším škodám na majetku,“ popsali akci znojemští strážníci.

„Pronásledování nakonec ukončili strážníci na kruhovém objezdu ulic, kde jedno ze služebních vozidel využilo zpomalení pronásledovaného vozidla, vjelo na kruhovém objezdu do protisměru a zatarasilo cestu. V nízké rychlosti pak najelo vozidlo Ford do pravého boku služebního vozidla, zatímco druhé služební vozidlo zastavilo za ním,“ dodali.

„Strážníci okamžitě řidiče za použití donucovacích prostředků z vozidla vytáhli a spoutali. Jeden ze strážníků se pak pokoušel uklidnit obě vyděšené děti ve vozidle,“ zmínila znojemská městská policie.

Zdrogovaný mladík v Plzni ujížděl policii na koloběžce

Krimi

Okresní soud ve Znojmě muži uložil za obecné ohrožení, ohrožování výchovy dítěte, maření úředního rozhodnutí, zanedbání povinné výživy a ohrožení pod vlivem návykové látky celkem dva tresty v celkové výměře pěti let vězení, k tomu ještě dva zákazy řízení v trvání osmi roků.

Takový trest se ale muži zdál moc tvrdý a podal odvolání. „Klient považuje trest za nepřiměřeně přísný,“ konstatoval obhájce.

„Já bych chtěl dodat, že se zcela ztotožňuju s tím, co jsem provedl. Nebýt mé ženy, tak by se to možná ani nestalo. Ale jsem si dobře vědom toho, že jsem nejednal dobře a lituju toho. A to je asi tak všechno,“ pronesl Kopačka před odvolacím soudem.

Foto: Novinky

Muž obžalovaný z obecného ohrožení

Senát v čele s Hanou Kleinovou ale neměl pro takovou obhajobu pochopení.

„Odvolání je zcela nedůvodné. Obžalovaný se dopustil několika trestných činů vysoké společenské škodlivosti. To, co se při jeho jízdě odehrálo, to byla naprostá bezohlednost vůči ostatním účastníkům silničního provozu,“ prohlásila soudkyně Kleinová.

„Uložené tresty jsou nezákonné, jsou nepřiměřeně mírné. Měly být ukládány při horní třetině trestní sazby a jen absence odvolání státního zastupitelství v neprospěch obžalovanému nám zabránila, abychom přísnější trest uložili. Ještě jednou opakuji, že tresty jsou nezákonné a postupem soudu prvního stupně byl obžalovaný zvýhodněn,“ tepala do znojemského soudu a státního zastupitelství Kleinová.

Měl jsem to pod kontrolou, hájil se pirát silnic. Dostal pět let

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám