Hlavní obsah

Měl jsem to pod kontrolou, hájil se pirát silnic. Dostal pět let

Brno

Po dálnici D1 ujížděl rychlostí 200 km/h, Brnem pak stodvacítkou, křižovatky projížděl na červenou, jel v protisměru a nakonec při snaze prorazit zátaras narazil do policejního auta. Od soudu chtěl přesto odejít bez patřičného trestu. S obhajobou, že měl vše pod kontrolou, ale neuspěl.

Pirát silnic před soudem v Brně Video: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Krajský soud v Brně ve středu 32letého Patrika Kováče poslal na pět let do vězení za obecné ohrožení, násilí proti úřední osobě a maření úředního rozhodnutí.

Muž, který nikdy neměl řidičák, a přesto má v evidenční kartě už celou řádku záznamů právě za řízení bez řidičského průkazu, případně za to, že sedl za volant pod vlivem alkoholu či drog, jel ve svém autě letos na konci června po dálnici D1 u Brna. Když jej chtěla zkontrolovat policejní hlídka, místo zastavení se rozhodl šlápnout na plyn.

„Neuposlechl pokyn k zastavení a zvyšoval rychlost až na 200 kilometrů v hodině, pak sjel z dálnice po ulici Ostravská a mířil do centra Brna, kde jel rychlostí až 120 kilometrů v hodině. Ohrožoval ostatní účastníky silničního provozu, křižovatky projížděl na červenou, jel v protisměru a jeho jízdu ukončil až náraz do policejního vozidla na křižovatce ulic Dornych, Koliště a Křenová,“ stálo v obžalobě.

Pronásledovaný řidič dostal ránu taserem. Byl zdrogovaný

Krimi

Piráta silnic potrestal pěti lety vězení už brněnský městský soud, který Kováčovi zakázal i na stejnou dobu usednout za volant. Muž se ale proti verdiktu odvolal, byl totiž ochoten připustit pouze maření úředního rozhodnutí, neboť měl zákaz řízení, zbytek obžaloby ale šmahem odmítal.

„Obecné ohrožení nebylo prokázáno. Nebyl stanoven konkrétní okruh ohrožených osob, nebyla tam žádná živelnost, klient to měl pod kontrolou. Nesouhlasíme ani s násilím vůči úřední osobě, není žádný důkaz na to, že najížděl do policistů,“ argumentovala mužova advokátka s vědomím, že celá zběsilá jízda byla zaznamenána na kamerách. „Mrzí mě to,“ jen zahučel Kováč.

Odvolací senát v čele s Josefem Teplým ale na takovou obhajobu odmítl slyšet. „Pan obžalovaný jel devět minut po dálnici D1, kde víme, jaká je situace, pak opakovaně jel v Brně na červenou, málem srazil cyklistu i chodce. Jeho bezohlednou a riskantní jízdu ukončil až zátaras, kdy máme za to, že jsou zcela splněny podmínky obecného ohrožení,“ konstatoval Teplý.

Soudce: Obžalovaný je bezohledný řidič

„Šlo o reálné a bezprostřední nebezpečí pro ostatní účastníky provozu, a pokud by nebylo jejich duchapřítomnosti, jistě by došlo k nehodě,“ zmínil soudce.

„Na videu je jasně vidět, že obžalovaný chtěl prorazit zátaras a úmyslně narazil do služebního vozidla. Byl už šestkrát soudně trestán za drogy, těžkou újmu na zdraví, vydírání i trestnou činnost v dopravě. Uložený trest je tak spíš nepřiměřeně mírný. Zcela nepřiměřeně mírným trestem je zákaz řízení, který měl být uložen na delší dobu. Obžalovaný je bezohledný řidič a společnost má být před ním chráněna. Protože tu nebylo odvolání státního zastupitelství, nelze ale trest zpřísnit,“ zakončil Teplý.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Muž obžalovaný kvůli honičce s policií

Policejní honička ve sněhové vánici u Říčan skončila střelbou

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám