Hlavní obsah

Opilec ležící na silnici si za smrt mohl sám. Soud ale potrestal i řidiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Přímo na silnici v Brně si předloni o Vánocích ustlal mladý muž zmožený alkoholem. Těsně před půlnocí místem projížděl 29letý řidič za volantem fordu. Postavy ležící uprostřed pruhu ve směru jízdy si vůbec nevšiml. Podle brněnského krajského soudu si opilec sice za svou smrt mohl z 90 procent sám, zbylých deset procent viny ale senát přiřkl řidiči. Uložil mu podmíněný trest.

Soud v případu opilého muže sraženého autemVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Soud řidiče v odvolacím jednání potrestal za usmrcení z nedbalosti.

K neštěstí došlo předloni 23. prosince necelou hodinu před půlnocí. „Obžalovaný projíždějící v blízkosti zastávky MHD a přechodu pro chodce se dostatečně nevěnoval řízení, nesledoval situaci před sebou a nepřizpůsobil jízdu svým schopnostem a povětrnostním podmínkám, načež přejel poškozeného ležícího na vozovce za přechodem pro chodce,“ stálo v obžalobě. U přejetého muže lékaři zjistili 1,7 promile alkoholu.

Nic jsem nepodcenil

Muž, který rozvážel kamarády z oslavy, tvrdil, že situaci nepodcenil. „Byla tma, mrholilo, bylo mokro. Najednou jsem ucítil, že jsem na něco najel, nevěděl jsem, co to bylo. Zastavil jsem, přede mnou už tam stálo jiné auto a jeho řidič říkal, že se něčemu vyhýbal. Šli jsme zpátky a tam ležel člověk. Já jsem jel podle předpisů, ještě o něco pomaleji, ale při nejlepší vůli jsem nebyl schopen tomu zabránit,“ hájil se řidič dříve při jednání u brněnského městského soudu.

Ten na jeho obhajobu neslyšel a potrestal jej osmiměsíčním trestem podmíněně odloženým na dva roky, navíc mu na 2,5 roku zakázal řídit. S tím se ale řidič nesmířil a podal odvolání. „Můj klient jel podle mého výpočtu rychlostí 27 kilometrů v hodině. Poškozený ležel, splýval s vozovkou. Klient se ani nemohl vyhnout, protože v protisměru jelo auto. Měl by být zproštěn,“ přednesl advokát obžalovaného řidiče Pavel Holub.

Chlapec utíkal přes křižovatku v Ostravě, na přechodu skončil pod autem

Krimi

Odvolací senát v čele s Josefem Teplým uznal argumenty obhajoby jen z části a řidiči nakonec udělil čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na jeden rok, navíc bez zákazu řízení. Soudci upozornili, že řidič mohl na dvacet metrů zahlédnout těžko rozpoznatelnou siluetu a na deset metrů už ale mohl poznat, že na silnici leží člověk.

„Podle znaleckého posudku jel rychlostí 48 kilometrů v hodině, tedy povolenou. Nicméně nepřizpůsobil rychlost podmínkám. Bylo mokro, pršelo. Osobu na silnici vůbec neviděl, nezareagoval na ni, to je základ všeho. Nezachoval potřebnou míru opatrnosti a pozornosti. Spoluzavinění poškozeného je ve výši 90 procent, proto i trest pro obžalovaného je jen symbolický,“ uzavřel soudce Teplý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám