Hlavní obsah

Olympionik v jízdě na saních vypovídal jako poškozený v kauze Limberský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V kauze, v které figuruje fotbalový exreprezentant David Limberský, obžalovaný společně s dalšími třemi muži ze zločinu vydírání, vypovídal ve čtvrtek dopoledne u karlovarského okresního soudu poškozený v kauze Luboš Jíra, bývalý sáňkař, který v roce 2010 reprezentoval republiku na zimní olympiádě ve Vancouveru v Kanadě.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Mezi čtyřmi obžalovanými je i někdejší fotbalový reprezentant David Limberský (vpravo).

Článek

Popsal mimo jiné, že na něj jeden z obžalovaných vytáhl v salonku kavárny zbraň a pistolí mu zasadil několik ran do zátylku.

V případu se jedná o částku zhruba 4,1 milionu korun, kterou měl Jíra od Limberského postupně převzít před dvěma lety na nákup výkonných počítačů za účelem těžby virtuálních měn.

Limberský u soudu kvůli vydírání: Jsem nevinný

Krimi

Těžba se ale nedařila kvůli nutnému průběžnému servisu techniky podle původních představ a společně s vysokými náklady na energie nebyla výnosná. Obžalovaní investoři se proto domáhali svých peněz zpět.

Jíra jim nabízel, ať si převezmou nakoupenou techniku, ale na to Limberský a spol. nepřistoupili. Proto si všichni v létě předminulého roku domluvili schůzku v jedné z karlovarských kaváren, kde mělo podle obžaloby ke zločinu vydírání dojít.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Obhájci čtyř obžalovaných před zahájením soudní líčení.

Jíra před soudem popsal, že byl překvapený, když vešel do salonku kavárny, že tam na něj čekají hned čtyři lidé. Očekával totiž pouze Limberského. „Představil mi dva z nich, že to jsou jeho advokáti,“ uvedl Jíra.

„Hned na začátku mi řekl, že jsem je okradl, což jsem odmítl s tím, že si mohou stroje na těžbu odvést,“ pokračoval bývalý sáňkař, podle kterého se debata postupně vyostřovala.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Obžalovaní (vlevo) a oběť zločinu u karlovarského soudu.

V jednu chvíli se měl jeden z obžalovaných zvednout od stolu a šel zavřít dveře do salonku.„Najednou vytáhl od prsou pistoli a mířil na mě. Nadával mi: ‚Ty sráči,‘“ vzpomínal na dramatické chvíle Jíra.

„Dal jsem ruce nahoru a pak se schoulil do klubíčka na zem,“ řekl u soudu Jíra, podle kterého mu obžalovaný přiložil hlaveň za ucho. „Pak jsem dostal několik ran pistolí do zátylku,“ popisoval s tím, že jedna rána mířila rovněž do tváře.

„Dokola se nahlas ptal, kdy peníze vrátím. Aby mi dali pokoj, tak jsem slíbil, že je vrátím koncem listopadu,“ konstatoval bývalý reprezentant, podle kterého se ho jeden z obžalovaných v kritické chvíli zastal a vyzval muže s pistolí, ať ji schová.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Luboš Jíra (vlevo), někdejší olympijský reprezentant v jízdě na saních, má být podle obžaloby obětí zločinu vydírání.

Jíra po incidentu, jak uvedl u soudu, telefonoval manželce, která byla v tu dobu těhotná, a popsal jí, co se stalo. „Jeli jsme nejdříve do nemocnice na vyšetření,“ popisoval s tím, že měl na hlavě dvě boule a na tváři šrám od pistole.

„Pak jsme jeli na policii,“ dodal s tím, že si kvůli bezpečnosti sebe a zejména ženy najal na čas ochranku, která jej v součtu stála zhruba 700 tisíc korun.

Obžalovaní s výpovědí Jíry nesouhlasili. Poukazovali například na rozdíly ve výpovědích z přípravného řízení a u soudu. „Zaznělo tu spousta polopravd a lží,“ komentoval Limberský.

Obhájci obžalovaných kladli Jírovi řadu otázek, které se týkaly například jeho majetku nebo objemu využívání ochranky. Další líčení je nařízeno ke konci dubna, kdy mají být vyslýcháni svědci.

Limberskému navrhli za vydírání trest půl milionu

Krimi

Limberský čelí obžalobě. Za vydírání mu hrozí 8 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám