Hlavní obsah

Limberský u soudu kvůli vydírání: Jsem nevinný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Bývalý český reprezentant a opora fotbalové Viktorky Plzeň David Limberský stanul v úterý ráno před Okresním soudem v Karlových Varech kvůli obvinění ze zločinu vydírání. Podle obžaloby se ho měl dopustit vloni v salonku z jedné z karlovarských kaváren, když se snažil společně se svými třemi kumpány vymoci od Ladislava J. zpět své peníze v objemu přesahujícím čtyři miliony korun ze zmařené investice do virtuálních měn. Státní zástupce navrhl pro Limberského peněžitý trest půl milionu korun.

Soud s Davidem Limberským (v bílém triku)Video: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Cítím se být nevinný,“ uvedl v úterý dopoledne u soudu Limberský. Řekl, že se s Ladislavem J. seznámil přes manželčinu kamarádku. Sešel se s ním na podzim v roce 2021 v jednom z barů, kde mu poškozený popisoval, jak se bitcoiny těží.

„Přišlo mi to jako zajímavá nabídka,“ komentoval Limberský s tím, že nejdříve vložil s podporou dalších investorů do záměru zhruba 2,24 milionu korun. Dalších 160 tisíc potom přidal na karty a posléze na jaře letošního roku ještě milion a šest set tisíc korun, aby se chod zařízení k těžbě kryptoměn zlepšil. V součtu přes čtyři miliony korun.

Jenže těžba se podle Limberského přesto nedařila tak dobře, jak Ladislav J. sliboval. „Výkon nebyl optimální,“ poznamenal někdejší fotbalový reprezentant. „V červenci jsem byl už vytočenej a hádali jsme se. Už jsem z toho byl smutnej, naštvanej, zklamanej, tak jsem mu už vyčinil a pohrozil,“ pokračoval. „On na to reagoval tak, že se na to může vysr…t a že mi počítače předá, s čímž já jsem samozřejmě nemohl souhlasit, protože já tomu nerozumím,“ uvedl Limberský.

Soud musí znovu projednat nehodu s autem Limberského, která měla být fingovaná

Krimi

„Já jsem žádal řešení, aby to fungovalo tak, jak to přislíbil,“ doplnil s tím, že navrhované řešení Ladislava J. na prodej výpočetní techniky by vynesl zhruba jeden milion korun, s čímž podle Limberského investoři nemohli souhlasit.

K samotnému zločinu vydírání mělo dojít na společné schůzce v kavárně v karlovarské části Tuhnice. Limberský tam nepřijel sám, ale v doprovodu tří dalších mužů, nyní obžalovaných. Setkat se s nimi měl před schůzkou v jiné kavárně v Jáchymovské ulici v Karlových Varech.

Vyndal pistoli?

Jak a proč byla tato schůzka dojednána, zatím z výpovědí zcela nevyplynulo. „Bylo zjevné, že jde o osoby mající v poškozeném vzbudit obavy,“ uvedl již dříve státní zástupce, podle kterého jeden z obžalovaných vyndal z brašničky pistoli a udeřil Ladislava J. do zátylku. „Vzápětí mu natlačil hlaveň za ucho a opakovaně se ptal, kdy peníze vrátí,“ dodal žalobce. Když Ladislav J. slíbil, že na podzim všechny peníze vrátí, skupina se rozešla.

Podle Limberského ale probíhala schůzka jinak. „Sedli jsme si, přičemž já měl s sebou šanon naší veškeré vzájemné komunikace,“ popisoval Limberský, podle kterého následovala diskuze o dalším řešení. Jenže podle Limberského situace postupně gradovala a obě strany se začaly vulgárně urážet a „posílat do prd…le“. Nakonec měla situace skončit fyzickým napadením.

„On (další obžalovaný) ho (poškozeného) chytil za krk, ale on se mu vytrhl. Nakonec jej přeci za ten krk stlačil hlavou k zemi. Jak se přitom předklonil, tak mu z nějaké brašny, kterou měl tady u prsou, tak mu něco vypadlo. Co to bylo, jsem neviděl,“ popisoval Limberský, který se až následně dozvěděl, že se mělo jednat o zásobník z pistole. „Byl jsem z toho zaskočený, protože to jsem nečekal,“ vypověděl Limberský, podle kterého se pak ale situace uklidnila a došlo k dohodě, že se věc vyřeší jindy.

Soud má pokračovat výpověďmi dalších obžalovaných.

Reklama

Výběr článků

Načítám