Hlavní obsah

Okolnosti zmizení Aničky nahrávají útoku pedofila, vyděrač by se ozval

Právo, Josef Koukal

Sedmým dnem pátrají policisté po devítileté Aničce Janatkové. Školačka, která zmizela minulou středu na pomezí pražských Kobylis a Troje, je přesto nadále nezvěstná. Podle odborníků okolnosti případu nejspíš nahrávají možnosti, že se stala obětí násilného činu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na stopu byli nasazeni psovodi.

Článek

Po masivním několikadenním prohledávání zahrádkářské kolonie, kde byla v ulici Pod Písečnou Anička naposledy viděna, začala být policie na informace z vyšetřování skoupá.

„Pracujeme se všemi možnými verzemi a prověřujeme všechna oznámení od občanů,“ opakuje od víkendu mluvčí pražské policejní správy Andrea Zoulová.

„Není ani v zájmu veřejnosti, abychom dokladovali, co všechno prohlížíme a nad čím vším uvažujeme. Kdyby se naplnila verze, že je (Anička) v rukou únosce a my se ocitli v její těsné blízkosti, mohlo by se například stát, že se jí únosce pokusí ublížit,“ vysvětlila mluvčí.

Vyjadřovat se nechtějí ani specialisté na násilnou a mravnostní kriminalitu nejen z Prahy, ale ani jejich kolegové z jiných regionů. „Vůbec o tom nechci spekulovat nebo srovnávat s jinými případy. Je to práce pražských kolegů,“ řekl Právu například zkušený kriminalista z Ostravy.

Podle bývalého ředitele středočeského Úřadu vyšetřování, dnes advokáta Josefa Douchy, teď nastává pro policii etapa zdlouhavější a méně viditelné práce, která však není o nic méně intenzívní než počáteční nasazení stovek policistů v terénu.

„Kriminálka pracuje v terénu, zjišťuje informace, pátrá po osobách. Navázala kontakty s partnerskými policejními sbory ze Schengenu, protože se nedá vyloučit, že holčičku někdo odvlekl do zahraničí. I takové věci se bohužel dějí,“ popsal praxi někdejší dlouholetý kriminalista.

Verze s vyděračem slábne

Možnost, že dívku unesl někdo, kdo chtěl vydírat její rodiče, podle expertů není příliš pravděpodobná. „Únosce, kterému jde o výkupné, se rodině zpravidla přihlásí ještě dřív, než se zjistí, že dítě vůbec zmizelo. Musí mít časový prostor ještě předtím, než rodina stačí zmizení ohlásit policii,“ řekl Právu Doucha.

S tím souhlasí i klinický psycholog Slavomil Hubálek. „Myslím, že o únos s vydíráním a požadavkem nějakého finančního obnosu se nejedná,“ uvedl na dotaz Práva.

Msta na dětech? Těžko

Ani vyřizování osobních či obchodních účtů, kdy by se rodině Janatků někdo mstil, se odborníkům nezdá. Msta na dítěti není podle Hubálka obvyklým způsobem řešení sporů. „Takový případ u nás neznám,“ podotkl psycholog.

A ani expolicista Doucha, který měl jako vyšetřovatel co do činění s mafiánskými praktikami, si žádný takový případ z praxe nevybavuje. „Nedá se to samozřejmě vyloučit, ale v takovém případě bývá spíš napadán majetek. To jsou pak ta zapálená auta nebo provozovny,“ uvedl Doucha.

Pedofilní útoky mívají takový scénář

Pro normálně uvažujícího člověka se může útok na dítě za bílého dne a navíc nedaleko obytných domů zdát jako velký risk pro pachatele. Jenže pedofilní násilníci uvažují jinak a právě načasování a umístění Aniččina zmizení odpovídá klasickému modelu takového činu.

„Návraty dětí ze školy jsou rizikové a únos pedofilních objektů tohoto věku se často stane cestou ze školy,“ upozornil Hubálek.

„Ta doba plus fakt, že šlo o typ štíhlé modrooké blondýnky, vzbuzuje vysoké podezření, že by se mohlo jednat o pedofilní delikt,“ usoudil psycholog.

Pokud by pachatelem byl skutečně sexuální deviant, pak je podle Hubálka třeba vzít v úvahu i to, že jeho jednání je často nutkavé a nedostatečně promyšlené.

Děsivá možnost: řeka

Fakt, že dívka zmizela beze stopy, obrací pozornost expertů k doposud policií nezmiňované možnosti. Břeh Vltavy je od místa zmizení dívky vzdálen necelý kilometr vzdušnou čarou.

„Je tam kolem příroda a je tam blízko Vltava,“ naznačil v souvislosti se zmizením dívky Hubálek. „Verze pedofilního útoku a vraždy s odklizením těla do řeky je samozřejmě možná,“ uvedl Doucha.

O prohledání koryta řeky se však policie ve svých zprávách vůbec nezmiňuje. Její mluvčí Zoulová však rozhodně odmítá, že by v počátcích pátrání, kdy stovka policistů se psy pročesávala trojské zahrádky za asistence vrtulníku, zapomněla na prohledání Vltavy.

„Není místo, které bychom neprohledávali, není verze, kterou bychom se nezabývali,“ reagovala na dotaz Práva policejní mluvčí Zoulová.

„Do pátrání byly zapojeny všechny složky pražské policie včetně poříčního oddílu. Už jsme říkali, že pátráme i ve spolupráci s hasiči. I ti mají své čluny,“ namítla mluvčí.

Jenže hasiči spolupráci při pátrání po Aničce nepotvrdili. „Nabízeli jsme pomoc, ale bylo nám řečeno, že není potřeba,“ řekla Právu mluvčí pražského Hasičského záchranného sboru (HSZ) Pavlína Adamcová.

„Čistě teoreticky mohlo dojít i k nešťastné náhodě, že by někam spadla třeba při hře,“ připustil Doucha. Ani on sám ale takové verzi příliš nevěří. Holčička by se nejspíš dávno našla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám