Hlavní obsah

Chtěl zastřelit sousedy i sebe. K soudu přišel s bílou holí a se slovy o tom, že se oběsí

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maroš Gajdošík, který je obžalovaný kvůli loňskému pokusu o vraždu manželů v Petřvaldu na Karvinsku, bude dál ve vazbě. V úterý o tom rozhodl Krajský soud v Ostravě, který případ projednává. Gajdošík, který si říká Reskátor, se podle obžaloby kvůli léta trvajícím sporům pokusil zastřelit své sousedy, pak se snažil podpálit jejich dům a nakonec obrátil zbraň proti sobě. V úterý k soudu přišel s bílou slepeckou holí a se slovy o tom, že se oběsí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Obžalovaný Maroš Gajdošík u ostravského soudu

Článek

Na čtyřiapadesátileté manžele v Petřvaldu na Karvinsku zaútočil jejich soused, pětačtyřicetiletý Maroš Gajdošík, vloni v dubnu. Podle obžaloby se je kvůli léta trvajícím sporům rozhodl zastřelit svou nelegálně drženou zbraní. Muže vážně zranil, ženu naštěstí nezasáhl, i když se o to opakovaně snažil.

Poté podle obžaloby Gajdošík, který si říká Reskátor, vzal kanystr s benzinem a snažil se poškozeným podpálit dům a auto. Nakonec při příjezdu policejní hlídky otočil zbraň proti sobě a prostřelil si hlavu. Jeho pokus o sebevraždu skončil tím, že oslepl.

Stěžoval si na zdraví

Kromě celého případu se v úterý soud zabýval i žádostí obžalovaného o propuštění z vazby, kterou od něj v pondělí obdržel.

Do jednací síně přišel v úterý ráno Reskátor s téměř třičtvrtěhodinovým zpožděním s bílou slepeckou holí, černou páskou přes oči a v tričku s anglickým nápisem „Já nejsem zlý”.

Dorazil ale jen proto, aby soudce Ondřeje Běčáka požádal o to, aby u líčení nemusel být přítomen. „Nemůžu hýbat prsty na ruce, podívejte se mi na tělo, já jsem samá modřina. Já to kvůli své hlavě nedávám a chci, aby se to dnes konalo beze mě. Bolí mě hlava. Pět měsíců mě nikdo nevzal k doktorovi. Já pořád padám,“ ukazoval soudci obžalovaný Gajdošík.

Soudce s žádostí, aby hlavní líčení proběhlo bez Gajdošíka, souhlasil. Pak muži připomněl, že od něj v pondělí něj dostal žádost o propuštění z vazby. „Rozhodnu o ní dnes. Nechal jsem si poslat ještě zprávu o vašem zdravotním stavu,“ řekl obžalovanému.

Na to mu obžalovaný muž při odchodu z jednací síně odpověděl: „Pane soudce, já vám říkám jedno, já se dneska oběsím. Co řeknu, to udělám. Já se opravdu oběsím.“

Odpoledne soud rozhodl, že obžalovaného z vazby nepropustí. Jednání bude pokračovat zase za měsíc.

Hrozí mu až výjimečný trest

Za pokus o vraždu dvou lidí může jít Gajdošík do vězení na 15 až 20 let, ale hrozí mu i výjimečný trest. Zodpovídá se i z nelegálního ozbrojování.

Soud se začal případem zabývat vloni v prosinci, kdy obžalovaný Slovák tvrdil, že za vše mohou peníze a dlouholeté špatné sousedské vztahy. Soudu tehdy řekl, že si bohužel z toho dne nic nepamatuje. Na adresu sousedů, nejen těch, na které střílel, řekl rodák ze Zvolena, že zpočátku byli kamarádi. Vše prý ale změnily peníze.

„Chtěli ze mě mít oslíčku, otřes se,“ řekl s tím, že odmítl například zaplatit přemrštěné peníze za pozemek s močálem. Tím podle něj začaly půtky mezi ním a sousedy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám