Hlavní obsah

Má být skoro slepý, ale jezdí na kole. Muž z Liberce obžalovaný ze zastřelení souseda stojí před soudem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Liberci začal v úterý rozplétat loňskou vraždu dvaašedesátiletého muže v Liberci-Kateřinkách. Podle obžaloby ho měl zastřelit o šest let mladší Václav Rác. Ten byl sousedem zastřeleného. V blízkosti jeho bydliště vlastnil garáže, kvůli kterým měli mít muži dlouhodobý spor.

Foto: Michael Polák, Právo

Václav Rác u soudu

Článek

Po jedné z hádek vloni v září měl obžalovaný Rác staršího souseda zastřelit. Obžaloba ho viní ze zločinů vraždy a nedovoleného ozbrojování. U Ráce doma i v garáži se našlo několik zbraní, včetně samopalů, a také čtyři tisíce nábojů.

Obžalovaný se k činu na policii i v úterý před soudem přiznal, tvrdí ale, že ho k tomu dohnaly okolnosti. „Střílel jsem já, vinen jsem já, ale je tu velké ale, a to má tolik větví, že bych je chtěl vysvětlit,“ uvedl muž na začátku své výpovědi.

Zastřelený byl podle něj rapl, který dělal problémy lidem kolem sebe. „Snažil se odtamtud lidi vyštvat. Chtěl vykoupit okolní pozemky, jedné ženě, která mu nechtěla vyjít vstříc, znemožnil přístup k domu,“ dodal obžalovaný.

Syna družky polil benzinem a už škrtal sirkami. Chtěl jsem ho postrašit, řekl soudu

Krimi

Poškozený a jeho synové ho před pěti lety údajně fyzicky napadli. Měla se tím i zabývat policie.

„Proto jsem si vzal v osudný den pistoli, protože už jsem měl zkušenost, po které jsem skončil v nemocnici. Vzal jsem si ji na obranu, abych ho postrašil, abych nedopadnul jako minule,“ řekl u soudu. „Nesouhlasím, že jsem si ji vzal, abych ho zastřelil,“ dodal.

Slepý cyklista

Ráce přivedla k soudu v úterý eskorta i s bílou holí. Podle svých slov trpí postupující slepotou u obou očí.

U soudu ho ale zaskočila státní zástupkyně Iva Plšková dotazem, zda jezdí na kole. Ukázalo se, že v roce 2020 srazil chodce, když jel zcela sám, bez průvodce, na kole.

„Ono je to možné (jezdit s postupující slepotou na kole). Všechno je možné. Záleží, jak to dopadne. Vypadá to komicky,“ vysvětlil Rác.

Zda je opravdu nevidomý, nebo do jaké míry, zkoumal na žádost policie i znalec. Ten by měl ale před soudem vypovídat později.

Proč měl Rác u sebe tolik zbraní a tisíce nábojů, zdůvodnil Rác na dotaz soudce Richarda Skýby tím, že si to u něj uložil jeho dobrý známý, kterého měl rád a vážil si ho. „Já jsem s tím nemanipuloval. Nenašly se tam moje otisky prstů ani biologické stopy,“ dodal.

Hlavní líčení v Liberci pokračuje ještě v úterý odpoledne, pak bude přerušeno do příští středy.

Policie v Liberci vyšetřuje vraždu dítěte

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám