Hlavní obsah

Kauza psychiatra Cimického se rozšíří o další ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražští kriminalisté dostali minulý týden od státní zástupkyně další takřka dva měsíce na vyřešení případu obviněného pražského psychiatra Jana Cimického. Toho podezřívají ze znásilnění a vydírání pacientek z let 1980 až 2016. Podle zjištění Práva je důvodem prodloužení lhůty pro vyšetřování mimo jiné skutečnost, že policie rozšířila trestní stíhání lékaře o další skutky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Cimický na archivní fotografii

Článek

„Lhůta pro skončení vyšetřování byla prodloužena do 20. června,“ sdělil ve čtvrtek Právu bez dalších podrobností mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Policie měla vyšetřování původně uzavřít koncem dubna, ale potřebovala ještě čas, proto jí dozorující státní zástupkyně z Prahy 8 schválila prodloužení lhůty. „Důvod prodloužení lhůty pro vyšetřování je ten, že jsou tam nové poškozené a bylo zahájeno další trestní stíhání dotyčného pro nové skutky vůči novým poškozeným ženám,“ řekla ve čtvrtek Právu advokátka Lucie Hrdá, jejíž kancelář zastupuje možné oběti.

O kolik žen se jedná, o jaké skutky a trestné činy, to nesdělila. Podle důvěryhodného zdroje redakce by však mohlo jít o tři až čtyři další ženy, vůči kterým se měl Cimický v minulosti chovat tak, že ho za to policie v posledních týdnech nově obvinila.

Promluvte, vyzývá případné další oběti Cimického zpěvačka Fabiánová

Krimi

Kriminalisté Cimického původně stíhali za celkem 28 skutků znásilnění a vydírání pacientek a dalších žen.

Už loni v říjnu ho za to navrhli obžalovat, ale státní zastupitelství jim kauzu v listopadu vrátilo zpět s tím, že v drtivé většině případů hrozí promlčení, a proto je důležité najít další případně poškozené ženy.

Podle informací Práva hrozilo promlčení hned u 26 z 28 skutků znásilnění a vydírání se sexuálním podtextem. Většina případů se totiž odehrála v 80., 90. letech a na začátku nového tisíciletí. Přičemž mezi některými byl větší časový odstup, což právě mohlo znamenat promlčení. Navíc se několikrát změnil zákon ohledně délky promlčecí lhůty.

Kriminalisté proto loni vyzvali ženy, které se v minulosti mohly stát oběťmi sexuálního násilí ze strany Cimického a dosud se nepřihlásily, aby tak učinily. Podle dvou zdrojů Práva se tato výzva neminula účinkem a policie musela řešit další vlnu žen.

O obtěžování ze strany Cimického předloni v říjnu veřejně promluvily minimálně čtyři jeho bývalé pacientky včetně zpěvačky a herečky Jany Fabiánové. Právě dcera zpěvačky Nadi Urbánkové se ozvala jako první poté, co Pražský hrad tehdy sdělil, že míní k výročí 28. října udělit Cimickému státní vyznamenání za zásluhy v oblasti kultury. To se nakonec nestalo.

Je to rozčarování a smutek, říká moderátorka Hynková ke kauze Cimický

Domácí

Policie případ prověřovala od předloňského listopadu, kdy se jí po zveřejnění příběhu Fabiánové ozvaly další ženy. Jak Právo uvedlo, policii se přihlásila více než padesátka možných obětí sexuálního obtěžování a násilí ze strany lékaře, který řadu let působil i jako primář jednoho oddělení psychiatrické nemocnice v pražských Bohnicích.

Mezi možnými oběťmi byla i moderátorka České televize Martina Hynková Vrbová, která na rozdíl od ostatních nebyla v minulosti pacientkou známého psychiatra. Spolupracovala s ním před dvaceti lety na jednom televizním pořadu. K události podle ní došlo v roce 2000 u něj v ordinaci, kam ji pozval.

„Záhy po příchodu mě napadl, povalil mě na pohovku, osahával na prsou a nepříjemně mě líbal. Dokonce mi u toho recitoval jakousi básničku o Šípkové Růžence. Zřejmě měl potřebu do toho vnést i nějakou poezii, jinak si to nedovedu vysvětlit… Byl mimo. Jak jsem ho v té chvíli viděla, tak mi připadal, že je úplně v transu… Odešla jsem, spíš utekla,“ řekla Hynková.

Cimického atak vůči ní policie podle informací Práva posoudila rovněž jako znásilnění a lékař je obviněn i za tento skutek, Hynková je pak v roli poškozené.

Mladík z Plzeňska míří k soudu kvůli znásilnění o 35 let starší tety. Žena se z traumatu nevzpamatovala

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám