Hlavní obsah

OBRAZEM: Nepřipoutaný řidič cisterny prolétl předním oknem

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZNOJMO

Až příliš mnoho práce měli hasiči s nehodou kamiónu, který se v úterý ráno převrátil na silnici nedaleko Jamolic na Znojemsku. Nepřipoutaný řidič nejspíš prolétl při havárii předním sklem a poranil se. Kamión byl navíc označený, jakoby převážel nebezpečnou toxickou látku. Vezl ale latex, který není nijak nebezpečný.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Kamión skončil po nehodě na boku mimo silnici.

Článek

„Nehoda byla nahlášena na tísňovou linku 112 v úterý v 6.31 hodin. Podle oznámení havaroval kamión, převážející v cisterně latex,“ řekla Právu mluvčí znojemské policie Lenka Drahokoupilová. Hasiči, kteří na místo přijeli, ale vzápětí zjistili, že podle označení se má jednat o vysoce hořlavou toxickou látku. Zásah se pro ně rázem změnil ve výjimečně nebezpečnou situaci.

foto: Právo/Milan Vojtek

Z Brna na místo vyrazila speciální výbava pro zásahy v nebezpečném prostředí. Po příjezdu specialisty čekalo další překvapení. Cisterna směřující do tři kilometry vzdáleného Moravského Krumlova převážela z Německa čtyřiadvacet tun ve vodě rozpustné látky na bázi akrylátu. Byla jen špatně označená.

foto: Právo/Milan Vojtek

„Je bez řečí, že kdyby byl náklad řádně označen, mohl být zásah jednodušší. Takto jsme museli počítat s nejhorší variantou,“ komentovali situaci zasahující hasiči. „Bohužel, my nemáme pravomoc postihnout řidiče za zbytečné nasazení techniky. Pokutu mu může uložit jen policie,“ řekl Právu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Řidič leží v nemocnici

Sám řidič má momentálně jiné starosti. Zřejmě nebyl připoutaný a při nárazu vyletěl z tahače čelním oknem. Zdánlivě vyvázl bez zranění, jen s několika oděrkami. Nakonec ale putoval do nemocnice. „V současnosti je hospitalizován na traumatologii bohunické nemocnice s otřesem mozku,“potvrdila úraz mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Co bylo příčinou nehody, je předmětem dalšího šetření. Podle informací od zasahujících a vzhledem k místu nehody se nabízí vjetí na krajnici ve chvíli, kdy se kamión míjel s protijedoucím vozidlem. Následně se mohl převrátit. Řidič také mohl vyjet mimo silnici kvůli mikrospánku. „Mluvit o příčině nehody by byly jen spekulace. Policisté případ zatím ještě šetří,“ upozornila policejní mluvčí.

foto: Právo/Milan Vojtek

Policisté museli silnici uzavřít. Specialisté na vyprošťování s hasiči odmítli nabídku německé firmy na vyslání náhradní cisterny z Německa, protože bylo zapotřebí co nejdříve obnovit provoz na silnici. Proto sehnali náhradní cisternu, do které náklad přečerpali.

Reklama

Výběr článků

Načítám