Hlavní obsah

Obnovu případu rozbití okna auta s rodinou soud zamítl. Neuvěřil svědkovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Miroslavu Štíbrovi, odsouzenému za to, že agresivně najížděl na auto s rodinou a rozbil mu kuličkou okno, zamítl ve čtvrtek Krajský soud v Praze návrh na obnovu řízení. Soud neuvěřil výpovědi Štíbrova známého, který tvrdil, že auto v inkriminovanou dobu řídil on. Štíbr si za pokus o těžké ublížení na zdraví odpykává šestiletý trest vězení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Štíbr odsouzený za pokus o těžké ublížení na zdraví

Článek

„Soud si za tím svým rozhodnutím nadále stojí,“ prohlásil v odůvodnění zamítnutí návrhu soudce Jiří Wažik. „Soud novou, změněnou výpověď svědka musí hodnotit v celkovém kontextu. (…) Takovému svědku musí soud uvěřit a soud svědkovi opět neuvěřil,“ pokračoval a stejně jako loni při vyhlašování rozsudku poukázal na zásadní rozpory ve výpovědích jak onoho svědka, tak i samotného Štíbra.

Dětinské a bezohledné, řekli soudci o chování řidiče, který hodil kuličku do okna jedoucího auta

Krimi

Obhajobu tím poněkud zaskočil, protože ta pevně věřila v obnovu řízení. „Máme za to, že přiznání pachatele je učebnicovým příkladem důvodu k povolení obnovy procesu,“ prohlásil na úvod Štíbrův obhájce Milan Vraspír. „Život je tak pestrý a rozmanitý, že může přinést do případu světlo i po letech,“ dodal.

Hlavním trumfem obhajoby měla být změněná výpověď Štíbrova známého, který měl údajně v danou dobu řídit Štíbrovo auto. Loni prohlásil, že to auto neřídil ani Štíbr, ani on, ale „osoba blízká“. „Věřil jsem tomu, že když uvedu osobu blízkou, tak pan Štíbr nebude trestán, protože to auto neřídil,“ nechal se teď slyšet.

Agresivní řidič, který kuličkou rozbil okno auta s rodinou, si definitivně odsedí 6 let

Krimi

„Vzhledem k tomu, že tento případ je někým tlačen do toho, aby byl někdo potrestán, tak jsem se rozhodl, že budu vypovídat, že jsem ho řídil já,“ vysvětloval svědek, proč se rozhodl změnit svou výpověď. Tvrdil ale, že se ničeho protiprávního nedopustil. Vypověděl, že ho prý auto poškozených vybržďovalo, což ho vytočilo.

„Vozidlo mě schválně vybržďovalo, měl radost z toho, že ho nemůžu předjet, ukazoval jsem mu to gesto pana Topolánka, kterým Kalouskovi říkal, že je jednička, ale ničím jsem ho nepoškodil,“ řekl svědek. Pak se prý ozvala rána, viděl, jak z druhého auta lítají střepy, a lekl se, že po něm někdo z toho auta vystřelil, tak z místa odjel. Soud mu nicméně neuvěřil.

Obhájce Vraspír proti zamítavém usnesení podal stížnost, kterou bude řešit pražský vrchní soud.

Štíbr během uplynulého roku neuspěl s odvoláním, dovoláním ani ústavní stížností.

Za agresivní jízdu a rozbití bočního okna auta s rodinou dostal šest let

Krimi

Podle pravomocného verdiktu Štíbr najížděl před třemi lety poblíž Prahy v hustém provozu na silnici na volkswagen, ve kterém jela rodina se dvěma malými syny. Vynucoval si tím uvolnění levého jízdního pruhu, i když oba pruhy byly plné.

Když Štíbrovi řidič volkswagenu neuhnul, ten ho zhruba v devadesátikilometrové rychlosti zprava podjel, a aby se pomstil za neuvolnění levého pruhu, hodil do spolujezdcova okna volkswagenu skleněnou kuličku. Rozbil přitom okno a sklo pořezalo ženu na sedadle spolujezdce i jejího šestiletého syna, který seděl za ní.

Štíbr už byl v minulosti potrestán za hození kamene proti jedoucímu policejnímu autu. Před pěti lety pak napadl pěstmi řidiče dodávky, jehož jízda mu nevyhovovala. Na místo spolujezdce pak navíc ještě nalil asi dva litry nafty.

Reklama

Výběr článků

Načítám