Hlavní obsah

Agresivní řidič, který kuličkou rozbil okno auta s rodinou, si definitivně odsedí 6 let

Novinky, bad
Praha

Za mrštění skleněné kuličky do okna vedle jedoucího auta stráví Miroslav Štíbr šest let ve vězení. Štíbr se tím podle soudů dopustil pokusu o těžké ublížení na zdraví. Zároveň má sedmiletý zákaz řízení. Vrchní soud v Praze v úterý zamítl Štíbrovo odvolání, a potvrdil tak rozsudek Krajského soudu v Praze. Úterní rozsudek je pravomocný.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Štíbr u soudu

Článek

„Krajský soud zhodnotil skutkový děj správně,“ konstatoval předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek „Chápu, že se pan obžalovaný chce nějak hájit, ale nechtějte po nás, abychom tady naskakovali na takové pohádky, jaké nám tu předkládáte,“ odmítl různá tvrzení obhajoby soudce.

Řidiči hrozí za agresivní najíždění na auto s rodinou 12 let. U soudu vypovídat odmítl

Krimi

Štíbrův obhájce Milan Vraspír v poněkud obšírném odvolání zpochybňoval v podstatě veškeré závěry soudu prvního stupně i závěry znalců. Vraspír například zdůrazňoval, že Štíbr žádnou kuličku v autě nevozí, že na základě několika pokusů se svým klientem zjistil, že není možné inkriminovaným způsobem okno auta rozbít, a také že Štíbr především nebyl v té době na místě činu a auto neřídil. Což ostatně u odvolacího jednání dosvědčovali dva svědci.

„Máme za to, že zde nebyly provedeny takové důkazy, které by prokazovaly, že skutek se stal,“ uzavřel Vraspír. „K obžalovanému nevede jediný přímý důkaz,“ dodal a navrhoval soudu, aby Štíbra zprostit obžaloby.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Štíbr odsouzený za pokus o těžké ublížení na zdraví

„Pokud jde o nějaké úvahy či pokusy s kuličkou, konstatuji, že nikdy se nenavodí takové podmínky, které byly při té jízdě,“ odmítl Hodoušek argument obhajoby o provedených pokusech.

Štíbr najížděl před dvěma lety poblíž Prahy v hustém provozu na silnici na volkswagen, ve kterém jela rodina se dvěma malými syny. Vynucoval si tím uvolnění levého jízdního pruhu, i když oba pruhy byly plné.

Když Štíbrovi řidič volkswagenu neuhnul, ten ho zhruba v devadesátikilometrové rychlosti zprava podjel, a aby se pomstil za neuvolnění levého pruhu, hodil do spolujezdcova okna volkswagenu skleněnou kuličku. Rozbil přitom okno a sklo pořezalo ženu na sedadle spolujezdce i jejího šestiletého syna, který seděl za ní.

Za agresivní jízdu a rozbití bočního okna auta s rodinou dostal šest let

Krimi

Žena si poznamenala číslo, které má Štíbr na autě, a zavolala mu. Podle ní se nejprve bránil, že o ničem neví, že to musel být asi nějaký jeho zaměstnanec. Poté prý přišel s teorií, že šlo asi o odražený kamínek. Když zjistil, že poškození mají v ruce skleněnou kuličku, tak jim údajně řekl, že kuličku dostal od syna a že se s ní v autě uklidňuje. Žena také vypověděla, že jí měl Štíbr nabídnout 10 až 20 tisíc korun, když svou výpověď stáhne.

Štíbr od počátku jakoukoli vinu odmítal, v přípravném řízení i u hlavního líčení odmítl vypovídat. „Od začátku jsem řekl, že jsem vozidlo neřídil, že jsem byl úplně jinde,“ prohlásil pouze v létě na závěr hlavního líčení.

Štíbr už byl v minulosti potrestán za hození kamene proti jedoucímu policejnímu autu. Před pěti lety pak napadl pěstmi řidiče dodávky, jehož jízda mu nevyhovovala. Na místo spolujezdce pak navíc ještě nalil asi dva litry nafty.

Reklama

Výběr článků

Načítám