Hlavní obsah

Objednal si vraždu rodiny i s dítětem, soud mu potvrdil 11 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devětapadesátiletý Vladislav Hanuš, který si kvůli majetkovým sporům u svého nájemníka objednal vraždu muže, jeho ženy a jejich čtyřletého dítěte, stráví příštích 11 let za mřížemi. Rozhodl o tom v úterý pražský vrchní soud, u kterého Hanuš neuspěl se svým odvoláním proti únorovému verdiktu Krajského soudu v Hradci Králové, který je tak pravomocný.

Eskorta přivádí obžalovaného Vladislava Hanuše k soudu.Video: Novinky

 
Článek

Hanuš se už při hlavním líčení k činu přiznal, soud tak řešil pouze výši trestu. Proti té se Hanuš odvolal, mimo jiné ze zdravotních důvodů, které by podle jeho obhájce mohly znamenat, že by šlo o trest doživotní. Odvolací soud nicméně nepřesvědčil.

„Prohlášení viny se (na výši trestu) projevilo velmi výrazně, protože spodní sazba v jeho případě je patnáct roků,“ uvedl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek, který dodal, že se Hanuš činu dopustil v podmínce. „Přihlédli jsme i k chorobě pana obžalovaného a zprávy, že by to mohl být trest doživotní, bereme s krajní opatrností. (…) Jsme toho názoru, že jestli panu obžalovanému byl uložen úhrnný trest v trvání jedenácti roků, pak krajský soud přihlédl dostatečně k prohlášení viny,“ uzavřel Hodoušek.

Obhájce v odvolání dále uvedl, že Hanuš ve vazbě dospěl k prozření a uvědomil si škodlivost svého jednání. „Projevil lítost, došel k jakémusi uvědomění si závažnosti své činnosti,“ řekl Hanušův obhájce.

„Lituju toho, stalo se to, no,“ prohlásil na závěr odvolacího jednání Hanuš.

Kvůli sporu o dům chtěl povraždit celou rodinu i s dítětem, dostal 11 let

Krimi

Hanuš se před rokem a půl obrátil na svého nájemníka s tím, že by potřeboval zavraždit muže, který po Hanušovi vyklízel nemovitost, o kterou přišel.

„Obžalovaný chtěl po svém nájemníkovi, aby v určený den, nejvhodněji některý z víkendů, kdy se rodina zdržuje v domě ve Vernéřovicích, naskládal ke dveřím tohoto domu pneumatiky. Ty potom měl polít hořlavinou a zapálit. Osoby (muž, žena a jejich dítě), které by se snažily z hořícího domu uniknout, měl postřílet,“ uvedl státní zástupce v obžalobě.

Hanuš muži dokonce obstaral několik pistolí i s náboji a čtyři kanystry s motorovou naftou a motorovým olejem smíchaným s benzínem. Devětatřicetiletý muž ale nakonec vše raději nahlásil na policii. Podle předsedy královéhradeckého soudu možná i proto, že zbraň mezitím prodal.

Hanuš je kromě přípravy vraždy odsouzen i za nedovolené ozbrojování, za což byl v minulosti souzen už třikrát. Celkem má v rejstříku trestů pět záznamů.

Místo podmínky osm let vězení. Soud zpřísnil ženě trest za plánování vraždy kamarádky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám