Hlavní obsah

Obchodníci s lihem a celníci dostali definitivní tresty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V kauze organizované skupiny obchodníků s lihem a někdejších celníků, kteří připravili stát na daních a na clu o asi 25 miliónů korun, v úterý padly definitivní tresty. Rozhodl tak odvolací pražský vrchní soud, který potvrdil březnový verdikt plzeňského krajského soudu.

Článek

Obchodníci Kamil Saleh a Josef Koťa půjdou na 7 a 6,5 roku do vězení, bývalí celníci Petr Šlandor a Václav Baran dostali 5,5 roku a 5 let odnětí svobody.

U hlavního obžalovaného, spoluzakladatele investiční společnosti PPF Milana Vinklera, je dosud rozsudek nepravomocný. Odvolací soud dnes vyloučil jeho případ k samostatnému projednání. Ačkoli se totiž Vinkler proti trestu 7,5 roku vězení odvolal, vrchnímu soudu se nepodařilo doručit mu předvolání.

U třetího obžalovaného celníka, Jaroslava Fictuma, je naopak rozsudek pravomocný již od března. Dostal tříletý trest podmíněně odložený na zkušební dobu pěti let. Trojice bývalých celníků z hraničního přechodu Cínovec podle soudů obchodníkům s lihem za úplatu pomáhala.

Kamióny s lihem do Polska nedorazily

Státní zástupce vinil Vinklera, Saleha a Koťu z toho, že zorganizovali na přelomu let 1997 a 1998 dovoz 16 kamiónů s lihem z italského lihovaru. Na rozvadovské celnici uvedli, že zboží přes Česko pouze převážejí a že cílem je Polsko. Kamióny tam měly dojet přes hraniční přechod Cínovec. Do Polska ale přes 300 tisíc litrů lihu nedorazilo a zůstalo na českém trhu bez zaplacení cla a daní.

Celníci Šlandor, Baran a Fictum na celním prohlášení razítkem potvrdili, že zboží na Cínovci opustilo hranice. "Měli dohlížet na to, aby nedocházelo k únikům na cle a daních, ale hrubě se tomu zpronevěřili," uvedl předseda odvolacího senátu.

Všem obžalovaným krajský soud vyměřil zákaz činnosti. Obchodníkům uložil sedmiletý zákaz podnikání v oblastech, v nichž by přišli do styku se spotřební daní a daní z přidané hodnoty. Celníci nesmějí sedm let pracoval ve státní správě.

Proti dnešnímu verdiktu se již nelze odvolat, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám