Hlavní obsah

Nový posudek: Babiš mladší má schizofrenii. S léky ji zvládá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn obžalovaného bývalého premiéra Andreje Babiše a svědek v kauze Čapí hnízdo Andrej Babiš mladší (39) trpí paranoidní schizofrenií.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Andrej Babiš mladší u soudu.

Článek

Podle zjištění Práva to vyplývá z nového znaleckého posudku, který minulý týden obdržel pražský městský soud. Vypracovaly ho expertka z oboru psychiatrie Gabriela Leblová a také psycholožka Jindřiška Záhorská.

Babiš mladší před soudem v září uvedl, že bere léky, i když s diagnózou schizofrenie nesouhlasí.

Senát městského soudu vedený soudcem Janem Šottem případ údajného dotačního podvodu řeší od září a hlavní líčení má pokračovat příští týden od pondělka do čtvrtka.

Babišovi právníci chtěli nechat zkoumat duševní stav jeho syna, soudce to smetl ze stolu

Domácí

Neexistuje dokumentace

„U posuzovaného byla zjištěna paranoidní schizofrenie,“ napsala podle informací redakce do znaleckého posudku Leblová. Doplnila však, že je nemoc Babiše mladšího „aktuálně ve stavu dobré kompenzace“, tedy že ji v současnosti zvládá.

Na dotaz soudu znalkyně také v posudku uvedla, že nebyly zjištěny žádné skutečnosti, které by potvrzovaly významné narušení psychických funkcí Babiše ml. v období konce roku 2007 a začátku 2008, kdy měl údajně podepsat smlouvy k převodu části akcií společnosti Farma Čapí hnízdo (FČH) na svou osobu.

Podle informací Práva ale neexistuje žádná zdravotní dokumentace o jeho tehdejším psychickém stavu a možných problémech.

Sám expremiérův syn ve své zářijové výpovědi u soudu popřel, že by byl podpis pod dokumenty jeho, a že tedy nikdy žádné akcie FČH nevlastnil.

V posudku znalkyně konstatovala, že trpí schizofrenií prokazatelně nejpozději od roku 2015. A platí to prý i v současnosti.

Babiš mladší se podrobil zkoumání znalkyň

Domácí

Podle dřívějších informací Práva měl Babiš mladší v minulosti bludy a halucinace. Vše vyvrcholilo incidentem právě ze zmíněného roku 2015, který se odehrál v červenci na dálnici D1. Tam byl tehdy nalezen postávající u krajnice.

„Mluvil střídavě česky, anglicky, slovensky, tvrdil, že má v autě bombu, tvrdil, že je George Clooney, že je Barack Obama apod. Při legitimaci od policie začal být neklidný, agresivní. Při přijímání do psychiatrické nemocnice s ním nebyl žádný smysluplný kontakt, vykřikoval nesmyslná hesla či věty, všemu se bránil,“ napsal tehdy ve svém usnesení Okresní soud v Havlíčkově Brodě, který rozhodl o nucené hospitalizaci Babiše mladšího.

Už v té době měl podle dokumentu expremiérův syn trpět bludy a halucinacemi a choval se agresivně. Policie a záchranná služba jej poté musely spoutat na lůžku a odvézt do léčebny v Havlíčkově Brodě.

Následně ho nechali převézt do Národního ústavu duševního zdraví, kde se Babiše juniora ujala lékařka Dita Protopopová, která vypracovala zprávu o jeho zdravotním stavu. Právě jí nemůže Babiš mladší dodnes přijít na jméno.

Diagnózu odmítl

Právě na základě jejího „lživého názoru“, jak uvedl Babiš ml. před soudem, u něj stanovili i následně lékaři ve Švýcarsku, kde trvale žije, diagnózu o psychické nemoci.

„Léčím se stále. Diagnóza zní schizofrenie, ale já s ní nesouhlasím,“ připustil v jednací síni jako svědek. Zároveň doplnil, že nadále bere léky, ale snižují mu ve Švýcarsku dávky.

Incident z července 2015 pak komentoval slovy, že výkřiky o tom, že je herec George Clooney, byly jen vtip.

Nicméně na základě této události i informací, že byl Babiš mladší postupně minimálně třikrát v různých léčebnách, se soudce Šott rozhodl nechat na něj vypracovat znalecký posudek.

Udělat nějakou blbost, jako byl Krym, by pro otce byla sebevražda, řekl Andrej Babiš ml.

Domácí

A Babiš mladší souhlasil s tím, že podstoupí v Česku u znalkyň vyšetření svého duševního stavu. To se také v listopadu stalo, jak Právu už potvrdil Šott.

První část posudku se týká toho, o čem už v minulosti opakovaně hovořil obžalovaný šéf ANO Babiš. Tedy že jeho syn je nemocen a trpí schizofrenií, což prý dokládají i lékařské zprávy založené ve spise.

Babiš junior v září u soudu předložil před svým výslechem zprávu své nynější ošetřující lékařky a někdejší ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové, v níž je uvedeno, že je zdravotně způsobilý podat svědeckou výpověď.

Ukáže až výslech

Obhajoba proto také požádala, aby se posudek netýkal jen duševního stavu Babiše mladšího, nýbrž i jeho věrohodnosti. Proto soud přibral i znalkyni z oboru psychologie Záhorskou.

Pasáž posudku týkající se věrohodnosti osobnosti Babiše juniora a jeho svědectví u soudu vyznívá podle informací Práva nejednoznačně. Větší světlo by do toho měl vnést až výslech samotné znalkyně s vysvětlením závěrů jejího posudku, který soud naplánoval na jednání v příštím týdnu.

Právo včera požádalo o vyjádření k informacím o závěrech posudku jak obžalovaného Babiše, tak i jeho advokáta. „Vůbec to nebudeme komentovat,“ reagoval na informace Práva jeden z Babišových obhájců Michael Bartončík.

V podobném duchu se pak vyjádřil i sám expremiér. „K podrobnostem ohledně zdravotního stavu svého syna se nehodlám jakkoli vyjadřovat,“ napsal pouze v SMS.

Bartončík k tomu už pouze uvedl, že budou u soudu navrhovat výslech obou znalkyň jen za účasti státního zástupce, obžalovaných a obhajoby, tedy bez přítomnosti médií a veřejnosti.

„Mám závazný pokyn klienta, aby veškeré informace o zdravotním stavu jeho syna byly vzhledem k jejich citlivosti projednávány s vyloučením veřejnosti,“ podotkl advokát.

Můj otec znásilnil moje základní lidská práva, řekl u soudu Andrej Babiš ml.

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám