Hlavní obsah

Babiš mladší se podrobil zkoumání znalkyň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak slíbil, tak učinil. Andrej Babiš mladší, který u hlavního líčení v kauze Čapí hnízdo vypovídal v září jako svědek proti svému obžalovanému otci, podstoupil v Česku v minulých dnech zkoumání znalkyněmi z oboru psychiatrie a psychologie.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Otec a syn v Ústí nad Labem před sněmovními volbami v září 2021

Článek

Jejich závěry v podobě posudku obdržel ve středu odpoledne soudce Jan Šott, jehož senát případ u pražského městského soudu řeší. Veřejně zazní při pokračování hlavního líčení v posledním předvánočním týdnu, kdy soud vyslechne obě znalkyně.

„Posudek nám byl doručen a máme ho již k dispozici. Svědkovo psychiatrické vyšetření v České republice proběhlo. Posudek vypracovaly dvě znalkyně z odvětví psychiatrie a klinické psychologie,“ řekl Právu Šott s tím, že obsah posudku nemůže komentovat.

Na otázku redakce doplnil, že obě expertky měly posoudit jak zdravotní stav Babiše mladšího, tak i otázku jeho věrohodnosti. Přibrání znalkyně z oboru psychologie, která se měla zabývat právě věrohodností Babiše juniora, žádala po soudu obhajoba jeho otce, obžalovaného bývalého premiéra a kandidáta na prezidenta Andreje Babiše (ANO).

Jana Nagyová obviněná v kauze Čapí hnízdo: Věřím ve svou i Babišovu nevinu

Domácí

Toho státní zástupce viní spolu s někdejší místopředsedkyní představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Janou Nagyovou z dotačního podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie, za což jim hrozí až desetileté tresty.

„S posudkem se nyní musím seznámit. Obě znalkyně jsou předvolány k jednání, což znamená, že prioritně se posudek provádí jako důkaz znalkyň přímo u hlavního líčení,“ dodal Šott. Autorky posudku by tedy měl soud vyslechnout ještě před Vánocemi, kdy stanovil termíny jednání v týdnu od 19. prosince.

Babiš mladší při svém výslechu 16. září u soudu uvedl, že je ochoten podstoupit znalecké zkoumání a přijet kvůli tomu ze Švýcarska, jehož občanem je a kde žije. Obhajoba poté navrhla, aby tak učinil nejen psychiatr, ale i psycholog, aby bylo jasné, zda lze brát výpověď expremiérova syna za pravdivou, či nikoli.

S diagnózou schizofrenie nesouhlasí

„Věrohodnost člověka a jeho výpovědi, o které mám jisté pochybnosti, což se dnes ukázalo, kdy otočil svou vlastní výpověď z dnešního dne, o tom rozhoduje odborník z oboru psychologie, nikoli psychiatr. Proto jsem chtěl, aby tam byli odborníci dva a vyjádřili se k tomu,“ reagoval v září na tehdejší výpověď Babiše mladšího jeden z obhájců jeho otce Eduard Bruna.

Kysela: Pokud bude Babiš prezident, kauza Čapí hnízdo by se už nemusela vyřešit

Domácí

Babiš junior při ní uvedl, že nikdy nevlastnil akcie společnosti Farma Čapí hnízdo, jak dříve tvrdil jeho otec, a rovněž nepodepsal smlouvy na převod těchto akcií. Konstatoval, že tedy někdo jeho podpisy pod smlouvami zfalšoval.

Zároveň připustil, že mu byla diagnostikována schizofrenie. Právě vážnou psychickou nemocí svého syna a jeho zneužitím některými lidmi opakovaně argumentoval obžalovaný Babiš.

Jeho syn však v září předložil soudu zprávu své nynější ošetřující lékařky a někdejší ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové, v níž je uvedeno, že je zdravotně způsobilý podat svědeckou výpověď. Na otázku soudce tehdy zároveň uvedl: „Léčím se stále. Diagnóza zní schizofrenie, ale já s ní nesouhlasím.“

Tuto diagnózu podle něj stanovili ve Švýcarsku, ale na základě podle něj „lživého názoru“ původní Babišovy lékařky – psychiatričky Dity Protopopové. Dodal, že nadále bere léky, ale že mu ve Švýcarsku snižují dávky.

Udělat nějakou blbost, jako byl Krym, by pro otce byla sebevražda, řekl Andrej Babiš ml.

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám