Hlavní obsah

Neznámá žena přinesla dítě a zmizela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

V pondělí odpoledne přinesla neznámá žena pracovnici Fondu ohrožených dětí v Olomouci novorozenou holčičku. Pak zmizela, aniž by o sobě uvedla nějaké údaje. Řekla jen, že dítě dává k adopci a nechce, aby šlo do ústavu.

Foto: Martin Schirlo
Článek

Pracovnice fondu přivolala rychlou záchrannou službu, která dítě převezla ke kompletnímu vyšetření do nemocnice. Dítě prohlédl lékař a potvrdil, že nenašel žádné známky poškození, týrání či jiného násilí a jeví se jako naprosto zdravé.

"Žena středního věku nám v pondělí odpoledne předala dítě s tím, že ho v neděli porodila doma, a poté bez uvedení jména odešla. Nebyla v dobrém psychickém stavu. Zdržela se asi pět minut a pořád plakala," uvedla psycholožka Fondu ohrožených dětí Vlasta Kulíšková.

Podle olomouckého psychologa Lubomíra Smékala mohla vést matku k rozhodnutí dítě odložit řada důvodů, například tíživá sociální situace. "Nelze vyloučit ani to, že k jednání došlo v důsledku poporodní psychózy. Taková reakce může být různá. Někdy se vyznačuje agresivním chováním, kterým matka ublíží dítěti nebo sama sobě," řekl Smékal.

O dítěti rozhodne soud

"Myslím, že nešlo o opuštění dítěte, protože neznámá žena se zachovala odpovědně. Dala své dítě lidem, o kterých věděla, že se o ně postarají," poznamenala Kulíšková. Ta včera podala návrh na vydání předběžného opatření, což by mělo umožnit umístění dítěte v zařízení Klokánek, které je rodinnou alternativou péče v kojeneckém ústavu.

U soudu se sejdou dva návrhy, neboť se na něj obrátí také oddělení sociální a právní ochrany dětí olomouckého magistrátu. Tomu ze zákona přísluší povinnost, aby se osudem opuštěné holčičky zabývalo."Aby mohla proběhnout adopce, musí se najít prověření zájemci, o jejichž žádosti musí zase rozhodnout soud," dodala Kulíšková.

Podobné "darování " dítěte se u nás už objevilo. Byla to také holčička a nakonec se dočkala náhradní rodiny. "Policie v jednání ženy nespatřuje žádný trestný čin," uvedla policejní mluvčí Dagmar Bednarčíková.

V západní Evropě fungují specializované organizace, kde se tímto způsobem novorozeňata běžně odevzdávají. Na totožnost matky se tam neptají a policie se těmito případy nezabývá.

Reklama

Související články

U bran nemocnice leželo odložené novorozeně

V areálu sokolovské nemocnice našli v sobotu večer opuštěné novorozeně. Zdravého chlapce si vzali do péče na dětském oddělení, kde zatím zůstává. Policie...

Výběr článků

Načítám