Hlavní obsah

Nevím, proč jsem to udělal, řekl soudu mladík, který málem ubodal muže

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Jen stěží se dařilo v pondělí u ostravského krajského soudu Radimu Šebestovi (21) vysvětlovat, proč loni v září zaútočil v Suchdole nad Odrou na majitele rodinného domku, který ho přistihl při pokusu o krádež. Šebesta mu způsobil nožem vážná zranění, která jen náhodou neskončila tragicky.

Foto: Aleš Honus, Právo

Eskorta přivádí obžalovaného Radima Šebestu do soudní síně.

Článek

"Nevím, proč jsem to udělal, budu toho litovat do konce svého života,“ řekl Šebesta, který by si měl tento týden vyslechnout rozsudek.

Šebesta, jinak téměř bezproblémový mladík, se dostal na šikmou plochu loni v létě. Nepohodl se s rodiči, od kterých utekl a začal žít téměř jako bezdomovec. "Žil jsem jako tramp,“ řekl u soudu. Dal výpověď z práce a začal brát pervitin. Zároveň si vzal od spořitelny půjčku 80 tisíc, aby měl z čeho žít.

Peníze mu ale během dvou týdnů došly. U soudu nedokázal vysvětlit, za co je utratil. "V ten osudný den mi došel benzín. Zastavil jsem auto u zahrady. Pak jsem tam viděl pána, kterého jsem poprosil, jestli by mi nedal nějaký železný šrot do sběrny, abych získal nějaké peníze,“ vypovídal mladík u soudu. Protože muž žádné železo neměl, rozhodl se peníze získat krádeží.

Napadený měl štěstí, že přežil

Nepozorovaně vstoupil přes zahradu do rodinného domku. "Začal jsem prohledávat místnosti. Nenašel jsem ale žádné peníze. Na odchodu jsem se mezi kuchyní a obývacím pokojem střetli. Vytáhl jsem z kapsy nůž a začal jsem se jím proti němu ohánět,“ popisoval Šebesta u soudu osudné okamžiky. "Mířil jsem do horní části těla, od pasu nahoru,“ přiznal.

Podle lékařů je přitom velké štěstí, že napadený muž útok přežil. Šebesta ho podle obžaloby bodl čtyřikrát do krku, hrudníku i břicha. "Poškozený byl bezprostředně ohrožen na životě krvácivým šokem a k jeho smrti nedošlo jenom díky včasnému a úspěšnému operačnímu zákroku lékařů,“ píše se v obžalobě. Lékaři napadenému muži museli z těla odstranit 1,3 litru sražené krve.

Obžaloba případ kvalifikuje jako pokus o vraždu ve druhém odstavci. Mladíkovi tak hrozí od 12 do 15 let vězení, případně výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám