Hlavní obsah

Nemoc člena senátu přerušila soud s Rathem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krajský soud v Praze ve čtvrtek přerušil projednání kauzy exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) obžalovaného s dalšími 10 lidmi z korupce. Důvodem je onemocnění jednoho z pěti členů soudního senátu. Hlavní líčení pokračuje na konci března. Na programu jsou výslechy svědků a listinné důkazy.

Foto: ČTK

David Rath na chodbě soudní budovy

Článek

Projednání by sice mohlo podle trestního řádu pokračovat, přísedící by se ale podle mluvčí soudu Zuzany Steinerové nemohl po nemoci vrátit zpět. Musí se totiž účastnit všech nařízených termínů. Soudce tedy rozhodl, že kvůli dvěma dnům lze hlavní líčení přerušit, aby senát zůstal do budoucna ve stejném složení.

Trestní senát má v Rathově kauze, která trvá od loňského srpna, pět členů, ačkoli mají být alespoň tři. Větší počet je z důvodu, aby mohl senát pokračovat v případě, že by se některý z přísedících nemohl dlouhodobě jednání účastnit. Hlavní líčení mělo původně pokračovat ve čtvrtek a v pátek a poté od 11. do 14. března.

Vyslýchá stavbyvedoucí

Jeden z advokátů ale požádal o zrušení prvních březnových termínů a další jsou v plánu od 25. března. Soudce Robert Pacovský v nynější fázi vyslýchá svědky – jsou to zejména stavbyvedoucí, kteří sledovali opravu zámku v Buštěhradu. Podle obžaloby patří k projektům, které provázela korupce.

Státní zástupce Petr Jirát na základě policejního vyšetřování tvrdí, že řada stavebních a zdravotnických zakázek financovaných z části Evropskou unií byla připravená pro předem vybrané firmy za úplatek. Rath o všem údajně věděl coby hejtman kraje a dělil se o provize.

Exposlanec obvinění odmítá a již dříve uvedl, že policie řadu důkazů nedala do spisu a nakládala s nimi účelově. Mezi dalšími obžalovanými jsou mimo jiné šéfové a manažeři firem, které se tendrů účastnily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám