Hlavní obsah

Němec chce zveřejňovat jména mladých vrahů

Právo, zde, jt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Série brutálních vražd, které způsobily děti, přivedla ministra spravedlnosti a šéfa US-DEU Pavla Němce k nápadu zveřejňovat za určitých okolností jména násilníků. Nyní musí být podle zákona totožnost mladistvého pachatele utajena, zatímco jméno oběti zná z médií spousta lidí.

Foto: Jan Kaše

Zleva: Jaroslav Šindelář (akademický malíř a sochař, který měl při vernisáži úvodní slovo), Ľubica Toušová z galerie Visio Art a Jiří Rataj

Článek

"Spolu se snížením trestní hranice odpovědnosti u mladistvých chci navrhnout, aby soud mohl rozhodnout, že totožnost pachatele nebude zamlčována," řekl Němec v Sedmičce televize Nova. Podle ministra by se tak mohlo stát, až bude pravomocně rozhodnuto o vině.

Za malé pochybení dát dětem šanci

Trestné činy dětí chce odlišit. U brutálních podle něj není důvod, aby totožnost pachatele byla chráněna. Pokud by ale šlo o ojedinělé šlápnutí vedle, měl by stát podle Němce dát mladistvým šanci, aby se zapojili do normálního života bez cejchu.

Jeho návrh, který ještě nemá legislativní podobu, vyvolal zatím spíše rozpačitou reakci. Například právnička a ministryně školství Petra Buzková si od nápadu drží odstup. "Myslím si, že bych v případě mladistvých volila jemnější metody. Byla bych tedy spíš pro to jejich jména nezveřejňovat," řekla včera Právu.

"Nepřipadá mi to jako nejzásadnější problém dětské kriminality, ale budeme se o tom samozřejmě bavit," vyjádřil se k otázce Práva šéf opoziční ODS Miroslav Topolánek.

"V tuto chvíli o návrhu ministra Němce slyším poprvé. Než k tomu zaujmu nějaké stanovisko, musím problém nejprve zkonzultovat s odborníky," uvedl na dotaz Práva předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek.

Němec trvá na snížení hranice

Němec potvrdil, že ve druhém čtení trestního zákoníku navrhne Sněmovně snížení hranice trestní odpovědnosti na 14 let a u zvlášť závažných činů na 12 let.

Předseda KSČM Miroslav Grebeníček v Sedmičce neodpověděl jednoznačně na otázku, zda by podpořil návrhy snížit tuto hranici a zveřejňovat totožnost u některých dětských pachatelů.

"Respektuji to, co stanoví zákon, a pokud se týká dalších úvah, existuje něco, čemu se říká presumpce neviny a ta bohužel v našich podmínkách není naplňována ve všech směrech. Ale ta situace je tak vážná, že bychom o tom asi měli uvažovat," řekl Grebeníček.

Grebeníček zdůraznil, že násilné činy dětí souvisí s klimatem ve společnosti. "Tady je všeobecná agresivita. Jestliže psychologové a pedagogové mluví o tom, že až deset procent dětí je v takovém stavu, že začínají být svým jednáním nebezpečné, chce to zásadní změnu v klimatu společnosti," tvrdí Grebeníček.

Odpovědnost i pro rodiče

Šéf ODS Topolánek i předseda KDU-ČSL Kalousek jsou pro posílení trestní odpovědnosti rodičů. Němec ale tvrdí, že je třeba lépe využít možností dnešního trestního práva.

Už dnes, pokud rodiče nabádají dítě k trestné činnosti nebo mu v tom napomáhají, tak mohou být trestáni jako spolupachatelé. "Pokud se dospělý dohodne s dítětem, že bude krást, je odpovědný stejně, jako kdyby tento trestný čin spáchal. Orgány činné v trestním řízení si ale ne vždy dají práci, aby to dokázaly," dodal Němec.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby policie zveřejňovala jména mladistvých pachatelů?
ano
88 %
ne
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 515 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zavražděných dětí letos výrazně přibylo

Letošní rok je co do počtu zavražděných dětí a mladistvých jedním z nejhorších. Před pondělním nálezem mrtvého chlapce v Hanušovicích na Šumpersku policie...

Výběr článků

Načítám