Hlavní obsah

Zavražděných dětí letos výrazně přibylo

PRAHA

Letošní rok je co do počtu zavražděných dětí a mladistvých jedním z nejhorších. Před pondělním nálezem mrtvého chlapce v Hanušovicích na Šumpersku policie evidovala devět takových vražd. Nejčerstvější případ z Prahy, kdy 19. října zemřely na sídlišti Lužiny dvě malé děti, zatím policisté jako vraždu nekvalifikovali.

Foto: Alena Zavoralová
Článek

Podle informací týdeníku Nedělní svět je letos dětských obětí dvakrát více než v předchozích dvou letech. Loni bylo podle údajů policie a ministerstva zdravotnictví vražd dětí pět, o rok dříve se vyskytly čtyři. Za rok 2001 pak policejní statistiky hovoří o osmi vraždách dětí a mladistvých, rok předtím počet dosáhl deseti.

Ve statistikách přitom nejsou zahrnuty případy, kdy matka zavraždí novorozené dítě - na tento případ totiž trestní zákoník pamatuje zvláštní úpravou s mírnějším trestem.  

Hranice odpovědnosti zatím zůstává

Otřesný případ z Hanušovic bude zřejmě znamenat další argument pro všechny, kdo už delší dobu volají po snížení hranice trestní odpovědnosti mladých pachatelů na méně než patnáct let.

Svůj úmysl prosadit je do vládního návrhu nového trestního zákoníku , který Poslanecká sněmovna nedávno propustila do druhého čtení, deklaroval ministr spravedlnosti Pavel Němec.

Snížení by se do návrhu, který je původně neobsahoval, mohlo dostat už při projednávání v ústavně-právním výboru Sněmovny.

S návrhem na snížení hranice trestní odpovědnosti z patnácti na čtrnáct let přišel vloni na jaře hned dvakrát poslanec Radim Chytka (ODS), tehdy ho ale Sněmovna odmítla.

Nezletilé delikventy tak zatím nejde nijak trestně postihnout a ani snaha o jejich izolaci od zbytku společnosti není příliš úspěšná. Bývají umístěni v běžných zařízeních pro narušenou mládež, jejichž režim si s nimi nedokáže účinně poradit.    

Některé vraždy s účastí nezletilých a mladistvých

13. června 1996 - Svého 53letého otce v hádce zabil sekerou šestnáctiletý syn v Konstantinových Lázních na Tachovsku.

20. září 1997 - Novorozenou dceru pravděpodobně udusila čtrnáctiletá dívka v Mariánských Lázních na Chebsku.

29. ledna 1998 - Sedmnáctiletý chovanec Výchovného ústavu pro děti a mládež v Chrastavě na Liberecku ubil kusem dřeva 47letou vychovatelku. Druhá vychovatelka skončila v kritickém stavu v nemocnici. Soud mu uložil osm let ve vězení.

31. března 1999 - V Rakousku byli zatčeni čtrnáctiletá Češka a její šestnáctiletý krajan, kteří údajně den předtím v německém pohraničním městě Lindau zavraždili šedesátiletou ženu. Podle tamní policie oběť rdousili a poté ubodali nožem.

1. března 2004 - Šestnáctuiletý žák druhého ročníku učiliště  ve Svitavách ubodal při hodině 60letého pedagoga. Soud prvního stupně studenta v polovině srpna odsoudil k devíti letům vězení.

12. srpna 2004 -  Šest chlapců ve věku od 11 do 18 let se spolu s 34letým otcem dvou útočníků podílelo na vraždě 81leté ženy z Olešnice u Čestic na Rychnovsku. Ženu ubodali nůžkami.

20. srpna 2004 - Nezletilý mladík v noci údajně zardousil v obci Písty na Nymbursku 84letou ženu. Do domu zavražděné se dostal zřejmě bez použití násilí.

10. září 2004 - Kriminalisté odhalili podezřelého z vraždy třináctileté Barbory Němečkové z Kmětiněvsi na Kladensku, která byla zavražděna letos 1. ledna. Výsledky testů DNA podle policie ukázaly na nezletilého chlapce.

Minulou středu ale vláda odsouhlasila novelu zákona o ústavní a ochranné výchově, která umožní za určitých podmínek omezit některá práva dětských delikventů žijících v ústavech a nastolit tak pro ně přísnější režim. V dalších měsících rozhodne o osudu novely parlament. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám