Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil rozsudek nad Nečesaným

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) opět zrušil rozsudek nad Lukášem Nečesaným, kterého obžaloba už čtyři roky viní z pokusu o vraždu kadeřnice v Hořicích. Informovala o tom v úterý Česká televize. Spis má nyní na stole krajský soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Lukáš Nečesaný s manželkou na archivní fotografii

Článek

České televizi zrušení rozsudku potvrdil Nečesaného advokát Petr Dítě. Soud podle něj vyhověl jeho požadavkům a dospěl k závěru, že důkazy jsou v rozporu se skutkovými zjištěními soudů. „Důkazy nesvědčí o tom, že by pachatelem byl můj klient,” řekl Dítě.

Nejvyšší soud navíc rozhodl, aby krajský soud změnil senát, který o případu bude znovu rozhodovat, a to s ohledem na pochybení soudu.

Vrchní soud v Praze Nečesaného v srpnu poslal již poněkolikáté na 13 let do vězení. „Důkazní situace se od minule nijak výrazně nezměnila ve prospěch obžalovaného, skoro naopak,“ prohlásil v srpnu soudce Jiří Lněnička, který před dvěma lety odsoudil Nečesaného ke třinácti rokům vězení. [celá zpráva]

Vyjádření Lukáše Nečesaného k rozsudkuVideo: Novinky

V prosinci ho následně Nejvyšší soud z vězení propustil do doby, než rozhodne o dovolání. [celá zpráva]

V minulosti už NS jednou nařídil, aby justice Nečesaného kauzu znovu projednala. Když byl muž opět uznán vinným a podal druhé dovolání, NS mu přerušil výkon trestu. Už tehdy ale zdůrazňoval, že tím nijak nepředjímá konečné rozhodnutí.

Svůj první zásah v Nečesaného prospěch odůvodnil NS pochybnostmi o důkazech. Odvolací Vrchní soud v Praze ale vynesl znovu stejný verdikt. Podle obhajoby se stále nepodařilo rozptýlit pochybnosti o Nečesaného vině, mezi provedenými důkazy a skutkovými zjištěními je prý extrémní rozpor.

Vinu odmítá

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a z peněženky jí ukradl 10 000 korun. Vážně poraněnou ženu našel později její syn. Život jí zachránili lékaři, po útoku trpěla výpadkem paměti. Nečesaný přiznává, že v kadeřnictví byl – prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel. Tvrdí, že ženu musel napadnout někdo jiný až po jeho odchodu.

Podle soudců mladíka usvědčují například pachové stopy, které se našly na kabelce napadené ženy nebo na vypínači. Motiv činu byl podle verdiktu majetkový, Nečesaný měl dluhy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám