Hlavní obsah

Nejvyšší soud zamítl dovolání Čermákové

ČTK, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Nejvyšší soud v úterý v neveřejném zasedání zamítl dovolání Heleny Čermákové. Ta si ve vězení od února odpykává tříletý trest za smrt své pětileté dcery Terezy. "Dovolání nebylo podáno z těch důvodů, které trestní řád připouští, a proto je senát Nejvyššího soudu odmítl," řekla mluvčí Nejvyššího soudu Dana Janíčková.

Foto: Lenka Zvonková

Valašský mikulášský jarmek

Článek

Kladenský a poté i středočeský krajský soud poslaly loni Čermákovou do vězení za to, že nedbalostí zavinila smrt pětileté dcery. Terezku předloni v létě v opilosti ve spánku zalehla, když se dívka za nejasných okolností předtím napila alkoholu. Tělo dítěte pak odnesla a ukryla v lese.

Spor o právní kvalifikaci

Obhájce Čermákové je přesvědčen o tom, že prvoinstanční i odvolací soud počínání jeho klientky nesprávně kvalifikovaly. Opakovaně ji uznaly vinnou ublížením na zdraví s následkem smrti podle druhého odstavce, který stanoví, že porušila důležitou povinnost vyplývající z jejího postavení. Maximální možný trest v této sazbě je pět let. Obhájce míní, že měla být odsouzena podle prvního odstavce, který stanoví maximálně dvouleté vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Čermákovou sebrala policie na ulici

Helenu Čermákovou, po které od středy pátrala policie, zadržela ve čtvrtek večer policejní hlídka v centru Kladna. Čermáková měla v pátek nastoupit do vězení...

Výběr článků

Načítám