Hlavní obsah

Čermáková je na cele sama, bojí se spoluvězňů

PRAHA

Osmadvacetiletá Helena Čermáková prožila první noc v pražské ruzyňské věznici, kde byla přijata ve čtvrtek po 22. hodině. Do Prahy ji zhruba hodinu po jejím včerejším zadržení na kladenské ulici nedaleko policejní stanice přivezla policejní eskorta. Policisté ji marně hledali dva dny.

Foto: Zuzana Maňáková

Hráči TJ Znojmo MS YMCA se radují z vítězství.

Článek

"Při přijímací prohlídce se chovala slušně, byla střízlivá a upravená," informovala v pátek Novinky.cz mluvčí ruzyňské věznice Jana Jodlová.

Příjem Čermákové podle slov mluvčí probíhal stejně jako u ostatních odsouzených. Podrobila se vstupní prohlídce, vykoupala se, poté se převlékla do vyfasovaného oblečení a dostala čisté lůžkoviny a deku.

"Projevila obavu o svou bezpečnost, proto byla umístěna do cely, kde je sama," pokračovala Jodlová s tím, že šla rovnou spát, protože už bylo po večerce.

O vycházku zatím nepožádala

Dnes ráno vstávala stejně jako spoluvězni po ranním budíčku v 6 hodin. "Po snídani prošla zdravotní prohlídkou, do spisu byla umístěna její fotografie, byly převzaty její věci do skladu," pokračovala mluvčí ve výčtu úkonů, kterými Čermáková dnes dopoledne prošla.

"Nyní na cele studuje předpisy, její práva a povinnosti vyplývající z vězeňského řádu," sdělila dále s tím, že Čermáková má nárok denně na hodinovou vycházku. Podle Jodlové ale zatím o ní nepožádala.

Po obědě se může s ostatními odsouzenými dívat na televizi nebo například navštívit kroužek ručních prací.

V Ruzyni nezůstane

Ruzyňská věznice funguje pouze jako přijímací zařízení. Teprve podle rozhodnutí generálního ředitelství Vězeňské služby bude umístěna do jedné ze čtyř ženských věznic, kde nastoupí samotný výkon trestu. Jedná se o věznice v Řepích, ve Světlé nad Sázavou, kde si trest odpykávají matky s dětmi, v Opavě a v Pardubicích. Kam půjde se ukáže v následujících dnech.

Podle Jodlové by měla být převezena za dva nebo také až za 14 dní. "To záleží na dalších vyšetření. U každého odsouzeného je to individuální," upřesnila.

Gynekolog Čermákovou ještě neviděl

Čermáková ještě nepodstoupila gynekologické vyšetření. Specialista totiž dochází do věznice pouze určité dny v týdnu. Není proto zatím jasné, zda se potvrdí spekulace o jejím těhotenství.

"Pokud by byla Čermáková gravidní, musí se okamžitě uvědomit orgány činné v trestním řízení. Pak by záleželo na tom, zda by se jednalo o rizikové nebo normální těhotenství," nastínila Jodlová. O případném přerušení jejího trestu by musel rozhodnout na základě lékařského posudku soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Čermákovou sebrala policie na ulici

Helenu Čermákovou, po které od středy pátrala policie, zadržela ve čtvrtek večer policejní hlídka v centru Kladna. Čermáková měla v pátek nastoupit do vězení...

Výběr článků

Načítám