Hlavní obsah

Nechte moji mamku, prosilo dítě policisty v Jílovém. Nadávající ženu bez roušky právě poutali

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jílové u Prahy

Další problém s člověkem bez roušky řešili policisté v Jílovém u Prahy, kde zasáhli proti ženě, která byla v obchodě s malým synem a ochrannou pomůcku na tváři neměla. Na místě se objevila policejní hlídka, která ji chtěla odvést na služebnu kvůli zjištění totožnosti, což ale žena odmítla a policistům nadávala. Policisté reagovali donucovacími prostředky a ženu spoutali.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O nedělním incidentu informovala sama zadržená, 35letá Vendula Veselá, týž den na sociálních sítích a zveřejnila video pořízené telefonem, který jí vypadl. Incident provází křik poutané ženy, malého syna a povyk některých svědků.

Podle policie hlídka reagovala způsobem, který odpovídal chování zadržené.

Veselá přidala k videu komentář, jak se situace seběhla z jejího pohledu. Sama přiznává, že se chovala hystericky. Do supermarketu v Jílovém podle svých slov chodí bez roušky běžně, tentokrát ji ale upozornil muž z ostrahy obchodu a prodavačka, o nichž se v příspěvku nevybíravě zmiňuje.

Zákrok strážníků proti muži bez roušky v Uherském Hradišti byl podle policie v pořádku

Krimi

„V tu chvíli zrovna přijeli poldové z místního okresu pro sváču a jali se mnou výtržnost řešit. Nechtěli mě nechat ani zaplatit nákup, řekla jsem, že tu nechci dělat komedii a věc vyřešíme venku. A prohodila nějakou tu poznámku o jejich trapnosti,“ popsala Veselá v příspěvku, na který v pondělí upozornil server Echo24.

Jeden z policistů podle ní chtěl, ať ho okamžitě poslechne a předloží občanku. Výzev ale nedbala a šla se synem dál k svému autu. Tam ji měl policista dostihnout a hovořil o podezřeních, kvůli kterým ji chtějí legitimovat – ohrožování veřejného zdraví a neuposlechnutí výzvy.

Následovala slovní přetahovaná a jako řešení hlídka zvolila donucovací prostředky, chvaty a hmaty, s jejichž pomocí ženu skolila na zem a spoutala ji.

Policistovi ujely nervy a tvrdě sundal provokatéra. Je stále ve službě

Krimi

Žena tvrdí, že ji policista nepřiměřeně tlačil obličejem k zemi, i když už měla pouta, kvůli nimž jí navíc natekly prsty tak, že policista musel povolit. Veselá k příspěvku ještě přidala fotku, na které má pohmožděný obličej jako následek zakleknutí.

„Kolínko pěkně zarazit na lopatku a tlačit a tlačit. Do jejich auta si asi sednout neumím a musí mi schválně zlomit krk,“ popsala zadržená.

Svědci incidentu se také ohrazovali, zásah vůči ženě nebyl podle nich přiměřený, ale hlavně – muselo mu přihlížet dítě, které bylo viditelně v šoku, když v pláči zoufale křičelo, ať jeho matku nechají policisté být.

Nasaďte si roušku! Většina lidí policisty poslechne

Domácí

„Jste normální, dělat tohle před dítětem?“ zazněl na záznamu ženský hlas jedné z kolemjdoucích. „Jménem zákona, odstupte od hlídky,“ zjednávala si policie na místě pořádek.

Policie incident vnímá jako standardně podle pravidel odvedenou práci hlídky. Mluvčí policie Monika Shindlová Novinkám sdělila, že použití donucovacích prostředků odpovídalo chování ženy.

Průvodčí skončil v nemocnici po ráně pěstí od cestujícího, který neměl respirátor

Krimi

„Nechtěla si nasadit ochranu dýchacích cest, ani neuposlechla opakované výzvy k prokázání totožnosti. Když jí policisté sdělili, že bude předvedena na služebnu, odmítla jít a začala policistům nadávat,“ popsala důvody k použití donucovacích prostředků mluvčí.

Co se týče chování zadržené ženy, podezření z přestupků se podle mluvčí budou řešit ve správním řízení. O tom, zda se budou případem zabývat také nadřízení zasahujících policistů, neměla mluvčí informaci. O osudu dítěte se policie nezmínila, na záznamu bylo slyšet, že na místo volali sociálku.

Anketa

Souhlasíte v tomto případě s postupem policie?
Ano
58,8 %
Ne
41,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15303 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám