Hlavní obsah

Nečasová odmítla vypovídat o zprávách tajných služeb

– Praha • Aktualizováno
Právo, Radim Vaculík

Detektivové chtěli ve středu odpoledne vyslechnout někdejší šéfku sekretariátu premiéra Janu Nečasovou (dříve Nagyovou), a to kvůli možnému podezření, že měla nezákonně přístup ke zprávám tajných služeb uložených na Úřadu vlády.

Právník Eduard Bruna k výslechu Jany NečasovéVideo: Novinky

 
Článek

Nečasová sice krátce před 14.00 dorazila na policejní služebnu na pražském Perštýně, ale po necelé hodině odtud beze slova odešla a na dotazy Práva nijak nereagovala. Pouze její obhájce Eduard Bruna konstatoval, že odmítla na policii vypovídat.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas s manželkou odcházejí z výslechu.

Doprovod a dá se říct, že i osobního ochránce, jí přitom dělal současný manžel a zároveň bývalý předseda vlády Petr Nečas. Když se Právo snažilo oba manžele oslovit s žádostí o rozhovor, byl to právě on, kdo striktně i za svou ženu odmítl jakýkoli komentář. K případu se tak po jejich kvapném odjezdu vyjádřil pouze advokát Bruna.

„Klientka využila svého práva a nevypovídala. Policie jí sdělila, že se to týká údajného úniku důvěrných informací z její kanceláře (na Úřadu vlády, pozn. red.), což nám ale nebylo nijak zvlášť dokládáno z toho důvodu, že ona hned na začátku řekla, že nebude vypovídat,“ uvedl na dotaz Práva po výslechu Nečasové její obhájce.

Doplnil, že policie klientku v této souvislosti zatím z ničeho neobvinila, byla prý pouze podávat vysvětlení o okolnostech týkajících se utajovaných skutečností.

Mohla informovat spolupracovníky Rittiga 

Kriminalisté v této kauze podle médií dokonce prověřují, zda Nečasová neinformovala o obsahu dokumentů od Bezpečnostní informační služby (BIS) spolupracovníky lobbisty Ivo Rittiga, které se mohly týkat aktivit některých podezřelých lidí včetně jeho samotného. Prověřování je vedeno v utajovaném režimu.

Ke zprávám BIS, které jsou v různých stupních utajení, se mohla Nečasová údajně dostat přes tehdejšího šéfa úřadu vlády Lubomíra Poula, který prý s dokumenty nenakládal tak, jak by podle zákona měl.

Některé z nich prý ležely jen ve skříni, tedy nikoli v trezoru nebo v uzamčené spisovně. Poul je druhým údajně prověřovaným člověkem v této části kauzy, protože jej prý policie podezřívá, že buďto nedbalostí, anebo dokonce úmyslně dal Nečasové možnost se s dokumenty tajných služeb seznámit, přestože k tomu neměla dostatečnou prověrku.

Je totiž držitelkou jen té nejnižší na stupeň „vyhrazené“, kterou uděluje zaměstnavatel. Zbylé tři stupně (důvěrné, tajné a přísně tajné) už spadají pod Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). A právě jeho zaměstnanci prý nyní rovněž prověřují, jak se na Úřadu vlády s tajnými materiály nakládalo. V nejbližších dnech o tom má vypovídat na policii i sám expremiér Nečas.

Reklama

Související články

Nečas i s manželkou musí znovu k výslechu

Kriminalisté chtějí podle informací Práva příští týden vyslechnout bývalého předsedu vlády Petra Nečase i jeho nynější ženu Janu(dříve Nagyovou), šéfku jeho...

Výběr článků

Načítám