Hlavní obsah

Nebývalý psychoteror. Mladík z jihu Čech pod třemi identitami ničil život nezletilé

Jihlava

Ojedinělý případ promyšleného a mimořádně zákeřného pronásledování na internetu, navíc ze strany mladistvého, vyšetřují kriminalisté z Vysočiny. Mladík z Jihočeského kraje podle policie vydíral dívku mladší 15 let z Jihlavy, přičemž ke komunikaci využíval tři provázané identity.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu v pondělí informovala mluvčí policie Jana Kroutilová. Na kriminalisty v Jihlavě se koncem loňského roku obrátila rodina nezletilé dívky, která se příbuzným po několika měsících psychického teroru svěřila, že ji kdosi vydírá.

Při prověřování se ukázalo, že dívka komunikovala zdánlivě s třemi různými lidmi, za kterými ale stál jediný člověk.

Útočník, tehdy ještě mladistvý, nejdřív dívku loni v létě náhodně oslovil a začal s ní navazovat bližší vztah. Vystupoval jako nápadník, který o ni má zájem. „Následně ji ale kontaktoval ještě jako dívka, kdy se vydával za svoji kamarádku, a dále s ní začal komunikovat jako přítel této dívky,“ zmínila Kroutilová.

Podle vyšetřovatelů následovalo promyšlené manipulování s psychikou oběti, kdy ji naváděl k různému jednání, načež zjišťoval pomocí ostatních identit její reakce a celou situaci kontroloval.

Většina Čechů souhlasí s omezováním soukromí dětí v on-line prostoru

Internet a PC

K vydírání pak používal falešnou identitu přítele své rovněž smyšlené kamarádky. Tento člověk oběti například posílal zprávy se sexuálními tématy nebo po ní chtěl citlivé informace a fotografie, čemuž se bránila. Nátlak ale stupňoval a vyhrožoval jí.

„Dívce tvrdil, že když mu nevyhoví, ublíží jejímu příteli, což byl vlastně on sám. Nezletilá dívka vnímala výhrůžky reálně a měla strach nejen o něho, ale také sama o sebe a své blízké,“ popsala Kroutilová s tím, že dívka se vystresovaná a vyčerpaná z vyděračské komunikace svěřila rodině.

Stopy nakonec vedly k podezřelému, v současnosti 18letému mladíkovi z Jihočeského kraje, kterého policie nedávno obvinila z ohrožování výchovy dítěte a nebezpečného vyhrožování.

Mezi žáky přibývá kyberšikany a závislosti na internetu

Internet a PC

Svou povahou byl tento případ pro vyšetřovatele podle mluvčí ojedinělý, šlo zejména o promyšlenost a věk podezřelého. Kroutilové v souvislosti s tím obecně vyzvala rodiče k dostatečné pozornosti, co se týče aktivit jejich potomků na sociálních sítích.

„Aby zejména vnímali neodůvodněné změny chování svých dětí, které mohou naznačovat problémy, se kterými může být pro děti velmi obtížné přijít a svěřit se,“ dodala Kroutilová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám