Hlavní obsah

Nebojte, investice roste. Sledovala pohyb kurzoru na monitoru, mezitím jí mizely miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Jičín

O zhruba čtyři miliony korun připravili ženu z Novojičínska podvodníci, kteří slibovali výhodné investice do kryptoměn. Ženě se stala osudnou důvěra, při které bez váhání poslala zcela anonymnímu kontaktu nejcitlivější osobní údaje, mimo jiné mu umožnila vzdálený přístup do svého internetového bankovnictví. Policie před podobnými švindly v poslední době opakovaně varuje.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto.

Článek

Pětačtyřicetiletou ženu zlákala na internetu reklama na mimořádně výhodnou investici do kryptoměn. Aniž by měla s podobným byznysem zkušenost, navíc bez bližšího povědomí o tématu, klikla na uvedený odkaz s formulářem, kde mimo jiné uvedla kontaktní údaje.

Vzápětí jí zavolala žena s podrobnostmi k investování a následovala žádost o fotografii občanského průkazu a stažení aplikace Any Desk do počítače.

Poškozená všemu vyhověla a již nic nebránilo tomu, aby podvodníci začali ovládat její internetové bankovnictví.

Podvedenému seniorovi z Liberce zbyl místo tří milionů z investic jeden dolar

Krimi

„Pak již jen sledovala, jak se jí pohybuje kurzor myši a provádí se převod jejích finančních prostředků. Telefonující ženou přitom byla neustále uklidňována, že peníze jsou posílány na londýnskou burzu, a dokonce jí i ukazovala grafy, kde měla vidět vývoj svých investic,“ informovala v úterý o případu mluvčí policie Pavla Procházková.

Tímto způsobem měla volající žena od února do července uskutečnit z účtu oběti přes deset transakcí pohybujících se od dvou tisíc korun do 725 000, přičemž celkem odešly zhruba čtyři miliony korun.

„Při posledním hovoru však poškozená volající vyzvala, aby jí byly její peníze navráceny. Bylo jí řečeno, že se daným problémem začne někdo zabývat. Nikdo ji však již nekontaktoval, a tak jí došlo, že byla podvedena,“ zmínila mluvčí s tím, že kriminalisté případ vyšetřují jako podvod s trestní sazbou až osmi roků vězení.

Muž z Mladoboleslavska investoval přes internet do kryptoměny. Přišel o dva miliony

Krimi

Případ je podobný řadě dalších podvodů z poslední doby, při kterých lidé přicházejí mnohdy nejen o milionové úspory, ale často se kvůli vidině závratného zisku z investic ještě dál zadluží.

Kriminalisté opakovaně nabádají uživatele internetu ke značné obezřetnosti, kdy je především nezbytné si projekty ověřit z více zdrojů. Rozhodně nesmí přistoupit na to, aby neznámí lidé mohli zvenčí spravovat jejich počítač.

Jedním ze zdrojů při základním ověřování informací je podle policie web České národní banky se seznamem profesionálních finančních poradců, kde si lze odborníky ověřit.

Obecně kriminalisté varují před nabídkami výhodného investování s neobvykle vysokým zhodnocením. Základní rady, jak nenaletět podvodníkům, lze najít na policejním webu.

Podvod za miliardu. Firma měla místo investic v kryptoměnách rozjet obří letadlo

Krimi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám