Hlavní obsah

Podvodníci na obchod s kryptoměnou napálili tři lidi. Přišli o čtyři miliony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škodu přes 2,6 milionu korun způsobili podvodníci prostřednictvím internetu dvěma lidem z Královéhradeckého kraje. Peníze poškozeným zmizely z účtu pod záminkou výhodné investice do kryptoměn. Podobný případ se škodou 1,3 milionu korun se stal také na Děčínsku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podvodníci požadovali nainstalovat do osobního počítače program AnyDesk, čímž se měla oběma investorům zlákaným na inzerát otevřít brána ke slušnému zhodnocení úspor ohrožených inflací. Program AnyDesk však namísto slibovaného zisku umožnil samozvaným finančním poradcům přístup do počítače 40leté ženy z Rychnovska a 50letého muže z Královéhradecka. Oběma důvěřivcům neznámí pachatelé posléze vyluxovali bankovní konta.

Naivní ženu napálili podvodníci na seznamkách dvakrát. Poslala 600 tisíc

Krimi

Podvodníci nejprve trvali na zaplacení vstupního poplatku do systému, jenž měl umožnit slibné zhodnocení peněz. Následně po okradených požadovali potvrdit několik autorizačních kódů a provést první finanční transakce. Ženě místo očekávaného zisku záhy zmizelo z účtu 1,9 milionu korun a muži během chvilky 700 tisíc.

„Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod. Pachatelům v případě dopadení a prokázání viny hrozí v prvním případě trest odnětí svobody až na 8 let a ve druhém 5 let vězení,“ zrekapitulovala policejní mluvčí Lucie Konečná.

Podvodník mluvil česky

Podobným případem se zabývají také policisté na Děčínsku, kde neznámý podvodník kontaktoval muže s nabídkou pomoci s odblokováním a zpřístupněním jeho účtu na kryptoměny, na kterém se prý mělo nacházet 8100 USD (asi 179 tisíc korun). Pachatel s poškozeným komunikoval několikrát telefonicky v češtině. Měl si nainstalovat aplikaci a přihlásit se do internetového bankovnictví, podvodník následně opakovaně prováděl převody peněz z účtů poškozeného na různé jiné účty.

Trojice z Olomoucka chtěla investovat do měn i zlata, podvodníci je okradli o statisíce

Krimi

„Vyvrcholením finanční ztráty byl souhlas poškozeného se dvěma úvěry v celkové částce milion korun. Jeden úvěr si přitom ještě pachatel navýšil o částku přesahující 300 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Alena Bartošová.

Doplnila, že poškozený podvodníkovi poskytl také kopii dokladu totožnosti. Ten s ním pak přestal komunikovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám