Hlavní obsah

Podvedenému seniorovi z Liberce zbyl místo tří milionů z investic jeden dolar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Podvod za více než tři miliony korun vyšetřují kriminalisté na Liberecku, na které se obrátil 72letý muž. Před rokem ho zaujala internetová reklama na investice do kryptoměny, načež posílal peníze podle instrukcí lidí vydávajících se za finanční poradce, se kterými se bavil po telefonu. Když chtěl svůj výtěžek vybrat, našel na účtu pouze jeden americký dolar.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

O případu v pondělí informovala mluvčí policie Klára Jeníčková. Senior z Liberce loni v červnu reagoval na reklamu, která se mu zobrazila při brouzdání internetem. Mělo se jednat o investování do virtuální měny a nabídka se mu na monitoru objevila i přesto, že nikdy podobné informace nevyhledával.

Zlákaný možností navýšit hodnotu svých financí vyplnil požadované kontaktní údaje a ještě týž den mu volal člověk z údajné obchodní investiční společnosti.

„Instruoval muže po telefonu k první platbě a založení účtu s přehledem vložených investic. Tím, že mohl své investice sledovat, na něj společnost nepůsobila klamavým dojmem. Přitom mu zástupci firmy prostřednictvím telefonních hovorů poskytovali falešné informace o fungování investic a navedli ho přes zaslaný odkaz k instalaci programu se vzdáleným přístupem k jeho osobnímu počítači,“ zmínila Jeníčková.

Muž z Přerovska se stal obětí podvodu s kryptoměnami, přišel o 2,5 milionu

Krimi

O seniora se naoko staralo hned několik lidí, skrze jejich návody poslal postupně do letošního července celkem 21 plateb ve výši 3 109 000 korun.

„Ve chvíli, kdy si muž chtěl svou investici ze založeného účtu vybrat, s ním společnost přestala komunikovat a on následnou kontrolou účtu zjistil, že mu na něm zbyl jeden dolar. Podvod nám pak oznámil. V současné době se jím zabývají liberečtí kriminalisté. Pachatelům hrozí v případě dopadení až osmiletý trest odnětí svobody,“ dodala mluvčí.

Poradce lze ověřit u ČNB, připomíná policie

Případ se odvíjel shodně jako řada podobných podvodů, kterých policie řeší v poslední době čím dál víc. Kriminalisté opakovaně nabádají uživatele internetu ke značné obezřetnosti. Co se týče investic do virtuálních měn, podle policie je především nezbytné si neznámé projekty ověřit z více zdrojů.

„Dávejte pozor na možné překlepy a správné URL web stránek. Neumožňujte neznámým lidem vzdálenou správu vašeho počítače a věnujte pozornost tomu, co na svém počítači potvrzujete nebo stahujete,“ zdůraznila mluvčí a rovněž připomněla odkaz na web České národní banky, který uvádí seznam profesionálních finančních poradců, kde si lze odborníky ověřit.

Muž z Mladoboleslavska investoval přes internet do kryptoměny. Přišel o dva miliony

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám