Hlavní obsah

Násilnického otce v Brně umlátil holýma rukama, dostal 8,5 roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Všechny ústrky z dětství, bití a nezájem se zřejmě v jednu chvíli promítly do zuřivého a brutálního útoku, po němž zemřel starší muž žijící ve stanu v chatové oblasti u brněnské Fakultní nemocnice. Holýma rukama jej ubil jeho 24letý syn. Za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti mladíkovi v úterý vyměřil brněnský krajský soud 8,5 roku vězení.

Mladík obžalovaný z brutálního útoku na otceVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Syn za svým otcem často chodíval, ačkoli jejich vztah rozhodně nešlo označit za idylický. Otec totiž pil, v dětství svého syna bil, nestaral se o něj a sám nakonec skončil jako bezdomovec.

V osudný den loni v zimě se dvojice pohádala. Mladý muž přiznal, že v hádce otci vyčetl, že jeho výchova nestála za nic. Co přesně následovalo potom, je zahaleno tajemstvím, jisté ale je, že po pár minutách brutálního útoku ležel otec na zemi s tak rozmláceným obličejem, že neměl šanci na přežití.

„Obžalovaný jej udeřil přibližně desetkrát do obličeje a hlavy pěstí, přičemž byl srozuměn s tím, že údery vedené velkou intenzitou mohou způsobit vážná zranění. Poškozený utrpěl mnohočetné zlomeniny v obličeji, krvácení do mozku a otok mozku,“ popsala státní zástupkyně Zuzana Zámoravcová.

Syn ubodal matku 14 ranami, pak se bodl sám a šel se udat. Odsedí si 13 let

Krimi

Prý se jen bránil

Mladík se hájil, že se jen bránil otcově agresivnímu výpadu. „Chytil mě pod krkem a začal mě škrtit. Já jsem se po něm oháněl dozadu rukou. Dal jsem mu asi deset ran do obličeje. Pustil mě a já viděl, že má v obličeji krev,“ nabídl svou verzi.

Hned po činu utíkal do blízké nemocnice, aby zavolal pomoc. Slyšený soudní znalec popsal, že útok na obličej byl veden velkou silou. „Kdyby mi někdo řekl, že tomu člověku útočník dupal na obličej, tak bych to uznal jako možné,“ řekl znalec.

„Klient v životě na otce nevztáhl ruku, nikdy ho nenapadl, naopak agresorem byl vždy otec,“ hájil obžalovaného jeho advokát. „Je mi to hrozně líto, přeci jen to byl můj táta,“ povzdechl si mladík.

Senát v čele s Michalem Zámečníkem nakonec sáhl k trestu 8,5 roku vězení, přitom za ublížení na zdraví mladému muži hrozilo až 16 let.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Mladík obžalovaný z brutálního útoku na otce

„Nemohlo jít o nutnou obranu, byl to brutální útok. Je zřejmé, že poranění obličeje bylo devastující, ukazují to fotky před naložením poškozeného do sanitky. Na druhou stranu jsme přihlédli i k tomu, jak se otec k synovi choval,“ vysvětlil trest Zámečník.

Verdikt ještě není pravomocný, mladík si nechal čas na rozmyšlenou, zda se odvolá.

Kvůli sporu o dům chtěl povraždit celou rodinu i s dítětem, dostal 11 let

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám